A darálós wc eldugulása, karbantartása, duguláselhárítása

Ugye sokan még csak nem is hallottak a darálós wc-ről?

Pedig létezik ilyen, még a mai napig is megtalálható, nem csak Magyarországon, sőt, főleg nem itt. A darálós wc-k típusával akkor találkozunk, mikor egy századfordulós, még nem teljesen felújított lakásban járunk. Az ilyen eszköz ugyanis azt a célt szolgálja, hogy a nem megfelelő átmérőjű lefolyócsövek számára elvezethetővé tegyék a szennyvíz darabos részeit – tudtuk meg BL online wc duguláselhárítás portáltól.

A nem megfelelő átmérő a 110 mm-nél keskenyebb csöveket, általában sokkal keskenyebbeket, 32- 63 mm, jelent. Ebbe a rendszerbe megfelelő állagúvá kell tenni a szennyeződéseket, és be kell pumpálni a rendszerbe. Az ilyen, keskeny átmérőjű csövek még abból az időből valók, mikor a vízvezetékezés még nem volt felkészülve a lakásban elhelyezendő angol wc-re. Jellemzően csak konyhai és tisztálkodási célokra voltak alkalmasak.

Az utólagos wc beépítéskor ezekre a vékony, mosogatócsőnek alkalmas vezetékekre kötötték rá a darálót, majd arra a wc-t. Nagyobb házak esetében nem mindig van arra lehetőség, hogy hipp-hopp átvezetékezzék az egészet. A daráló egy hasznos eszköz, de rengeteg hátránya is van. A régi csövek sokszor még a ledarált szennyeződés elvezetésére sem alkalmasak, vízkövesek és hát valóban nagyon keskeny átmérőjűek. Könnyen kialakul bennük dugulás. Az ilyen vezetékeket a lehető leghamarabb ki kell cserélni, mert átmosásuk már nem lehetséges és mivel régiek, a csőtörés kockázata igen nagy. A csőgörény, magasnyomású mosó, sűrített levegő sem jó megoldás a dugulás elhárítására, mert a régi csövek szétcsúszhatnak vagy szétrepedhetnek és máris lehet bontani. A másik probléma, hogy a daráló árammal működik.

Egy áramszünet esetén a folyamat nem játszódik le, így a wc-t nem lehet lehúzni. Az áramszünetek nem jellemzőek és, ha vannak is, csak rövid ideig tartanak, de bármikor előfordulhat olyasmi, hogy a házon szerelési munkálatokat végeznek vagy viharban leszakad egy vezeték. Kijelenthető tehát, hogy a darálós wc csak ideiglenes megoldásnak jó. A daráló eldugulását sok minden okozhatja. Ugyanúgy ki van téve a vízkövesedésnek és az egyéb lerakódásoknak, mint bármely más szerkezet, amin víz, szennyvíz folyik át. Emellett a wc papír is feltekeredhet belül a darálóra, amit szerencsére könnyű eltávolítani, de nem valami felemelő művelet. A daráló szétszerelése megoldás lehet a dugulás elhárítására, ha abban alakult ki valami probléma.

Ezt csak úgy tudhatjuk meg, hogy szétszedjük a szerkezetet. Első lépésként áramtalanítsuk, ez igen fontos! Általában elég kicsavarni négy kis csavart és levehetővé válik a teteje. Itt kezdődik a gusztustalan rész. Ki kell merni a szennylét, hogy meglássuk, mi a helyzet. Kell gumikesztyű. Ha el tudjuk távolítani a dugulás okát, nyertünk. Ha valami feltekeredett azt nem mindig könnyű levenni. Hajszál is bekerülhet, ezzel megszenvedünk, vagy jöhet a szakember. Ha a dugulás nem a darálóban alakult ki, nem segítenek a vegyszerek, hiszen azok nagyon lassan jutnak el a duguláshoz a darálón keresztül. Ismét csak a szakember segíthet.