A magyarok szívesen fizetnének az online filmekért!

Egy online felmérésből nemrégiben kiderült, hogy a magyar internetezők többsége nem kérné ingyen az internetről beszerezhető, illetve az ott megnézhető online filmeket és televíziós sorozatokat – pláne nem azok HD felbontású változatait. A kutatás alapján ugyanis csak az internetezők mintegy 10 százaléka nem adna ki pénzt azért, hogy jó minőségű online filmet nézhessen. A számadatok alapján a nagyfelbontású televízióval rendelkező magyarok 54 százaléka teljesen elfogadhatónak és reálisnak tartaná, ha HD felbontású online filmekért cserébe 500 és 1000 forint közötti összeget kellene fizetniük, sőt mi több, 34 százalékuk 5000 forintot sem sajnálna azért, hogy ilyen jó minőségben nézhesse meg kedvenceit.

Ez azért különösen megdöbbentő eredmény, mert az internetes kalózkodás ellen harcoló kiadók és szervezetek folyamatosan olyan sajtóközleményekkel és nyilatkozatokkal bombázzák az embereket, amelyek szerint a magyar felhasználók jelentős többsége mindig az illegális és ingyenes megoldást választja, így a jogvédett tartalmakat nagyon sokan ilyen formában szeretnék letölteni.

A szerzői jogdíjak elmaradását a szervezetek szintén ezekből az adatokból számolják ki – hozzátennénk gyorsan: tévesen –, hiszen bár lehet, hogy valóban sokan választják ezt az alternatívát ahhoz, hogy filmekhez juthassanak, azonban kutatások bizonyítják, hogy a legtöbben vagy meg sem néznénk az adott produktumot, ha fizetniük kellene érte, vagy a letöltés után sem nézik meg a művet, ezáltal konkrétan nem okoznak kárt a forgalmazónak.

Az internetes szokásokat vizsgáló szakemberek úgy vélik, hogy főként az online filmek kategóriájában a magyar médiapiacon hatalmas hiány van a legálisan hozzáférhető, és egyben jó minőségű tartalmakból. Ezt az állapotot tetézi, hogy a kódolatlan, digitális televíziós csatornákon is még mindig nagyon ritkán látni valódi HD felbontású, tehát 1920x1080p-ben sugárzott filmeket.

A nézők ezért vagy a külföldi adásokat nézik, vagy a Blu-ray lemezeket választják, de nagyon sokan a szinkron miatt inkább a rosszabb minőséget választják. A HD televíziók korában éppen ezért érthető, hogy az emberek inkább fizetnének érte, csak jó minőségben tudják megtekinteni kedvenc online filmjeiket. Magyarországon márpedig a legtöbb HD felbontású film és televíziós sorozat sajnos csak az illegális fájlcserélő oldalakon találhatók meg.

Ma már szó szerint komplett csoportosulások alakultak, akik arra szakosodtak, hogy levadásszák az amerikai vagy a nyugat-európai HD-adásokból rögzített tartalmakat, amire ráigazítják a rosszabb minőségű magyar adások szinkronizált hangját. Ilyen házi módszerekkel tehát csak illegális formában, de ma már nagyon sokan olyan film és sorozat is elérhető HD minőségben, amit a magyar televízióban korábban még sose sugároztak nagy felbontásban.

A HD filmek lejátszására alkalmas készülékek vásárlóinak a háromnegyede így a statisztikák szerint kényszerből, de rendszeresen tölt le saját használatra internetes oldalakról jó minőségű filmeket. A hatályos jogszabályok értelmében ez ma Magyarországon nem illegális tevékenység még jogvédett zenék és filmek esetében sem.

A kutatás azonban megállapította, hogy a magyarok még ettől eltekintve is fizetnének jó minőségű tartalmakért abban az esetben, ha lenne lehetőségük ilyen formában online filmek elérésére. Érdekesség, hogy a filmrajongóknak ma már csak mintegy 11,5 százaléka nem digitális formában nézi a filmeket, ezáltal ilyen minimálisra csökkent azok aránya, akik fizikai formában, DVD-n vagy Blu-ray lemezen veszik meg kedvenc filmjeiket.