Az ausztrál Lovisa ékszermárka meghódítja Dél-Afrikát

Az első nagy lépés a nyilvánosság elé állása óta az ausztrál divatékszer kereskedelmi lánc, a Lovisa hivatalosan is megerősítette, hogy jelentősen növeli a vállalatának jelenlétét a nemzetközi piacon. A Lovisa eddig 21 divatos kiegészítőket árusító üzletet nyitott meg Dél-Afrikában 2 millió dolláros befektetéssel. A boltok átadóját –amelyről azt nyilatkozták, hogy hasonló nagyságúak, mint a korábbi Lovisa kiskereskedelmi üzletek-, 2015 április 1-jére tervezték, melyet a Dél-Afrikai Reserve Bank jóvá is hagyott.

A Lovisa vezérigazgatója, Shane Fallscheer azt nyilatkozta, hogy ez volt az első olyan alkalom, hogy a cég versenytársakkal nézett szembe, mely fontos lépés volt a bővítés szempontjából is. Amikor arról kérdezték, hogy miért éppen Dél-Afrikát vették célba, Fallscheer a következőképp válaszolt: „Négy éve már jelen vagyunk a dél-afrikai piacon, és izgalmasnak találtuk ezt a piacot, hiszen rendkívül gyorsan fejlődik a középosztály.”

A legtöbb újra megszerzett, illetve megnyitott üzletet átneveztük azonnal a szerződés véglegesítése után, habár a cég azt is megállapította, hogy legalább öt üzletet be fognak zárni a következő hat hónapban, mivel a régióban már számos Lovisa üzlet működik- így ezek feleslegessé válnának. Az új üzletek várhatóan 1,75 millió dollárnyi bevétellel zárnak majd az előre kalkulálások alapján a 2016-os pénzügyi évben.

Fallscheer elmondása szerint: „Nagyon izgatottak vagyunk emiatt a bővítés miatt, hiszen ezzel a lépéssel rendkívül gyorsan már 30 fősre emelkedik a bolthálózatunk Dél-Afrikában, így téve minket a legnagyobb divatékszer kereskedővé az országban, és így biztosítva egy nemzeti lábnyomot az üzleteink számára, mely így az egyik legsikeresebb piacunk. Mindez a Lovisa-t jóval a növekedési előrejelzések elé helyezi, és egyben lehetővé teszi számunkra, hogy további lehetőségek után kutassunk Dél-Afrikában, miközben a célunk az is, hogy más piacokra is betörjünk, mind cégek mellé, mind pedig franchise szinten.”

2014 október végéig mindösszesen 12 Lovisa üzlet működött Dél-Afrikában, és mindaz nem volt várható, hogy az év közepén 35-re emelkedik. A cég előrejelzései azt is mutatják, hogy júniusban 150 ausztrál üzlet fog működni- héttel kevesebb, mint a tavaly októberi szám.

Mindezt kommentálva, Fallscheer a következőképp nyilatkozott: „A hazai piacainkon (Ausztráliában, és Új-Zélandon) úgy érezzük, hogy már eléggé stabilan működünk, ezzel együtt azonban már kicsit túl is futott a szekerünk, ezért szeretnénk felfedezni az olyan nemzetközi területeket, mint Ázsia, vagy a távolabbi régiók.” Összességében, a Lovisa ékszer kiskereskedő üzletlánc júniusra várhatóan 244 üzlettel fog büszkélkedni, a tavaly októberben számolt 220 üzletéhez képest.

Az iparági piackutató cég, az IBISWorld szerint, a divatékszer iparága óriási növekedést mutatott az elmúlt öt év során, és ez talán annak tudható be, hogy már nem vonatkoznak rá olyan szigorú kereskedelmi feltételek, mint amelyek az egyéb kiskereskedelmi iparágakat is sújtják.