Az EU azt szeretné, ha azonnal elérhetővé válnának online az új filmek

Noha az online filmek népszerűsége egyre világszerte egyre nagyobb, de még az Európai Unió legfejlettebb országaiban is csak komoly késéssel válnak elérhetővé ilyen formában a legújabb mozifilmek. Igény márpedig volna a filmrajongóktól arra, hogy már a premier időpontjában online is nézhetőek legyenek a filmek, ami egyértelműen a mai filmterjesztési rendszer hibája.

Ezzel kapcsolatban szólalt fel nemrégiben Neelie Kroes is, avagy az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, aki éles szavakkal bírálta az online filmek EU-n belüli elérhetőségét. A politikus leginkább azt fájlalta, hogy az egyes tagországokban a szabályozás nem tekinthető egységesnek, ezáltal bizonyos helyeken már a premier másnapján, más régiókban azonban csak hetekkel később válnak elérhetővé a filmek online változatai, ami szerinte teret ad az illegális tevékenységeknek.

Kroes szerint a mostani filmterjesztési modell nem megfelelő, és inkább hátrányos helyzetbe hozza az online filmek kedvelőit, de nem csak őket, hanem azokat is, akik a mozik helyett más formában, például DVD-n, Blu-ray-en vagy televízióban szeretnék megtekinteni a legújabb alkotásokat. A mozis premier után azonban ezekre gyakran hónapokat is kell várniuk a filmrajongóknak, így az Európai Bizottság elnöke egy olyan rugalmas lehetőséget álmodott meg, ami csak és kizárólag előnyére válhatnak az online filmek kedvelőinek.

Kroes egy rugalmas keretrendszer mielőbbi kialakítását sürgeti, ami szó szerint ösztönözné a piacot az új üzleti modellek megálmodására, ezzel egyetemben pedig nem csak lényegesen nagyobb kínálatot biztosít a rajongók számára, hanem magasabb minőséget, valamint elérhetőséget is.

Az új rendszer ráadásul a kalózkodás mértékét is visszaszorítani az EU politikusa szerint! Neelie úgy véli, hogy ehhez nem lenne szükség másra, minthogy a legújabb mozifilmeket mindig a premierek időpontjában, gyakorlatilag tehát azonnal és legálisan hozzáférhetővé tegyék az online filmek rajongói számára. A politikus hangsúlyozta, hogy mindezt úgy szeretné elérni, hogy közben a rajongók ne ütközzenek semmiféle frusztráló vagy mesterséges akadályokba, ezzel utalva azokra a reklámorientált oldalakra, akik már tisztességtelen üzletté és piaccá tették az online filmek szegmensét is.

A politikusasszony fontosnak tartotta kiemelni, hogy a filmiparnak ideje lenne elfogadnia, hogy az online filmek, illetve a digitális korszak nem fenyegetés, hanem egy új és egyben formabontó értékesítési lehetőség, amivel mindenképpen szükséges lenne élni a folyamatos fejlődés érdekében. A mai emberek ugyanis már nem azért mennek a mozikba, és nem azért kapcsolják be a televíziójukat, hogy híradókat nézzenek, sőt mi több, évente több százmillió eurót fizetnek ki azért, hogy megnézhessék a filmeket, ezáltal minden bizonyára az online filmek esetében is működőképes lenne.

Konkrét javaslatok egyelőre ugyan nem születtek a témában, ezáltal Kroes inkább vitaindítónak szánta ötletét, miközben kiemelte, hogy feltétlenül egy egységes európai szabályozást kell hozni ezen a területen. Sajnálatos, hogy a filmipar a múltban még az Egyesült Államokban is minden hasonló felvetést és ötletet elutasított, a politika tehát még egyetlen olyan javaslatot sem tudott tenni, ami elfogadható lett volna a filmek gyártóinak és terjesztőinek, éppen ezért bár az online filmek egyre népszerűbbé válnak, de arra vélhetően még hosszú éveket kell várnunk, hogy a legújabb filmeket már a premier időpontjában megtekinthessük ilyen formában.