Bonyolult művelet a duguláselhárításban: A szifon szétszerelése

A szifon szétszerelése némi kézügyességet igényel.

Általában a lerakódások magában a szifonban találhatók. Szakembert hívni akkor érdemes ha régebbi készülékről van szó, nehogy még nagyobb baj legyen a házi barkácsolásnak a vége. Ha nem tudunk szakembert hívni a szifon szétszereléséhez, akkor egy ronggyal védjük a szifon anyacsavarját a sérülés elkerülése érdekében, illetve nehogy megkarcolódjon a krómréteg.

Egy vödröt rakjunk a szifon alá.

Fogjunk egy drótkefét vagy üvegmosót és tisztítsuk ki a szifont, öblítsük át alaposan, ha ügyesek voltunk, akkor megtaláltuk a dugulás okát, ezután szereljük vissza.

A nagyon idős szifonokkal nem érdemes bajlódni, jobb kicserélni, mert 2000 Ft körüli árban már kapható.

Az újabb szifonoknál semmi nehézséggel nem kell szembenéznünk, szerszámokra se lesz szükségünk.
A mosogató vagy a mosdó nyílását torlaszoljuk el egy ronggyal, a szifon alá itt is helyezzünk egy vödröt. Le kell csavarni a szifon alját, szedjük ki a felhalmozódott szennyből álló dugót ami akadályozta eddig a víz folyását, öblítsük ki a szifont ezután és rakjuk vissza a helyére.

Figyeljünk arra, hogy pontosan úgy legyen visszaszerelve ahogy addig volt!

A szifon összeszerelésének végeztével ellenőrizzük, hogy a tömítések helyükre kerültek e, teszteljük a víz folyatásával nem e csepeg a víz az érintkezéseknél, illetve csavarmeneteknél. Néhány óra elteltével ismét érdemes tesztelni, jelentkezik e csepegés.

A kopott tömítéseket nem érdemes visszarakni, Az újakat bekenhetjük szilikont tartalmazó vazelinnel.

A dugulás megelőzésére a legjobb módszer a szifon karbantartása, amihez úgy tudunk hozzájárulni, hogy az előírtál nem használunk több mosogatószert. Sokan beleöntik deciszámra a mosogatószert a mosogatóba, pedig itt a kevesebb minden szempontból több.

Gyakori hibának számít, hogy a mosogatógépet a konyhai mosogató szifonjába kötik be. Nem árt mosogatás előtt a mosogatni való edényt és evőeszközt előtte szárazra törölni konyhai papírtörlővel, illetve az ételmaradékokat(még a kisebbeket is!) szemétbe kell dobni.

Havonta egy alkalommal át kellene mosni minden háztartásban a szifonokat, és ezt lehetőleg környezetbarát módon tegyük meg, például kávézaccal!

Otthoni lefolyótisztítás géljei

Mirax lefolyótisztító gél (termékleírás)

A teljes mértékben szagtalan, sűrű, gél állagú Mirax tisztítószer szintén hatékony fegyver a dugulás elleni harcban. Minden szerves szennyeződéssel elbánik,legyen szó szappanlerakódásról, hajról, ételmaradékról vagy zsírról.

Ha csak kitisztítani szeretnéd a lefolyócsöveket, elég két deciliternyit a nyílásba öntened, majd néhány perc után leöblítened – a műveletet érdemes hetente elvégezned. Makacs dugulás esetén azonban tanácsos a flakon egész tartalmát a lefolyóba engedned, majd egy órán keresztül hagynod, hogy a szer feloldja a csövek falára rakódott szennyeződést. A műveletet csak akkor ismételd meg, ha nem tapasztalsz változást, általában azonban ennyi elég ahhoz, hogy a lefolyócsövek ismét átjárhatóak legyenek.

Septifos lefolyótisztító (termékleírás)

Ha nem csak a WC-ben, de a konyhában és a fürdőszobában lévő lefolyókra is ráférne egy jó alapos tisztítás, akkor érdemes kipróbálnod a Septifos lefolyótisztító gélt. Kifejezetten a szerves anyagok oldására fejlesztették ki, ezért hatékony segítség a konyhában is.

Eltünteti a legmakacsabb lerakódásokat, és ezzel együtt a kellemetlen szagokat is hatástalanítja. A lefolyók heti-kétheti tisztításához elegendő belőle két kupaknyit a lefolyóba önteni. Ha a víz lassan folyik csak le – ami egyértelmű jele a dugulásnak -, a műveletet érdemes még két egymást követő napon megismételni. Makacs dugulás vagy a WC esetén négy-öt kupaknyit is használhatsz belőle. A szer a legrégebbi lerakódásokat is feloldja a csövekben, melyek aztán akadálytalanul távoznak majd a csatornába.

Peridox (DE) duguláselhárító( termékleírás)

A színtelen, kifejezetten dugulás elhárítására kifejlesztett, Peridox (DE) tisztítószer tömény lúgtartalmának köszönheti rendkívüli erejét. A használatával gyorsan és hatásosan számolhatsz le a dugulással, és szüntetheted meg a kellemetlen csatornaszagot a fürdőben és a WC-ben. Miközben minden szerves jellegű szennyeződéssel elbánik, nem károsítja a lefolyót és annak alkatrészeit.

Ráadásul nem is kell sok belőle: megelőzésként elég hetente egy-két decit a lefolyóba önteni, majd fél órán át hagyni, hogy kifejthesse hatását. Ha lassan folyik le a víz, három-öt decit is beleönthetsz, teljes dugulás esetén pedig a flakon felét öntsd a csőbe.