Diákhitelről pár szóban

A diákhitelekkel kapcsolatban több ügyfélszempontból kedvezőbb módosítás is hatályba lépett. A Diákhitel Központ MTI-hez eljuttatott  közleménye szerint változás többek között, hogy már 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket, és akár 11 tanulmányi félévre is igényelhető lesz.

Változásnak számít többek között az is, hogy a törlesztőrészleteket adott hónap 5. helyett ráér 12.-ig teljesíteni, emellett a célzott kamattámogatások köre is kiterjedt.

Az eddigi 35. életév helyett 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket, 10 félév helyett most már 11 félévre is. Amennyiben a tanulmányi idő meghaladja a 11 félévet, továbbra is maximum 14 tanulmányi félévre igényelhető a diákhitel.

A gyermeket vállaló kismamák és kispapák számára  könnyítést jelent, hogy a gyes, gyed alatt a jövőben abban akkor is jogosultságuk lesz célzott kamattámogatást kérni, ha teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak. Az már engedélyezett célzott kamattámogatásokra is vonatkozik ez.

Az eddigi 24 hónap helyett, már 36 hónapra kérhető indoklás nélkül a törlesztőrészletek mérséklése, és az eddigi hat havi hátralék helyett, a jövőbe nézve csak egy évi elmaradás után mondhatják fel  az MFB- csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. az ügyfél diákkal kötött szerződést. Ez a kormányrendeleti módosítás a törlesztőknek további biztonságot adhat.

Mit kell tudni a törlesztésekről?

Az egyetemi-főiskolai tanulmányok alatt nem kell törleszteni, talán ez az egyik legjobb hír.  Az első két évben a törlesztőrészlet a minimálbér 6 %-a; a legmagasabb összeg felvétele esetén 8% a hallgatói jogviszony megszűnése után. A törlesztőrészlet a két évvel korábbi jövedelemhez igazodik a harmadik törlesztési évtől.  A díjmentes előtörlesztési lehetőséggel mindenki maga szabályozhatja, mikorra fizeti vissza a diákhitelét.  Ha többet és korábban szeretne valaki az előírt összegekhez és időpontokhoz képest törleszteni, akadálya ennek sincs: az előtörlesztéssel csökkenteni lehet a tőkét, míg az előteljesítéssel több hónapra, előre tehermentesíthető az adós a havi fizetési kötelezettség alól.

Szerencsére bármelyik lehetőséget lehet szabadon választani, mert egyiknek  sincs plusz díja.

Hogyan és hol lehet igényelni?

Diákhitelek igénylése gyors és rendkívül egyszerű. A Diákhitel Direkten( www.diakhitel.hu) a diákhitel elektronikus hiteligénylési oldalán kitölthetőek az igényléshez szükséges formanyomtatványok, melyeket a partner bankfiókokban, takarékszövetkezetekben vagy postákon kell leadni.

Plusz ötlet: A kitöltés során ügyelni kell arra, hogy miden oldalon szerepeljen az aláírás, és nem szabad elfelejteni  feltüntetni az adott egyetem vagy főiskola szám és betűkódját sem. Pozitív elbírálás esetén a következő folyósításnál a  számlára kerül a pénz, és szabadon lehet fele gazdálkodni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!