Duguláselhárításról általánosságban

A dugulások három fajtába soroljuk:

 1. Csatornadugulás
 2. Wc dugulás
 3. Lefolyó dugulás

A dugulások kialakulásának több oka is lehet.

Duguláselhárításról általánosságban

Duguláselhárítás esetén segítséget kérhet a dugulaselharitas.ma weboldalon.

Általában idegen anyag kerül a csőbe. Kültéri csöveknél a gyökerek jelenthetnek problémát. A cső lejtésének megfelelő kialakításának hiánya is gondot jelezhet. Ezekből adódóan felgyülemlik a sár és szenny és ez dugulást okoz.  Ha nagy esőzés érkezik, előfordulhat, hogy a kivezető csőben visszafelé áramlik a víz. Nem érdemes az eső vizet a csatornába kötni, mivel ha a visszacsapó szelep lezár, akkor az esővíz a ház szennyvizét visszamossa a pincébe.

Ezeken kívül természetesen bármi okozhat kellemetlen problémát. Például a szomszédban lévő építkezés, egy csatornába beszorult patkány és még sok minden.

Ha nem lehet tudni a dugulás okát, érdemes átvizsgáltatni a szennyvízelvezető rendszert műszerrel, szakember által.

Pár szót részletesebben a dugulások fajtáiról

1. Lefolyó dugulása

A lefolyódugulás fő okai:

 • Mosogatáskor nagy mennyiségű ételmaradék került a lefolyóba
 • Idegen anyagok eltorlaszolták a víz útját ezért lerakódás képződik majd dugulás alakul ki. Bármilyen idegen test okozhat problémát: kiskanál, fadarabok, csontdarabok…
 • Nem megfelelően építették ki a lefolyó lejtését

A lefolyók kitisztítása pumpával, vegyszeresen, vagy csőgörénnyel lehetséges.

Lefolyótisztítás menete

A házak, lakások, épületek beltéri eldugult részeiben történik a lefolyók kitisztítása. Első lehetséges megoldás kisebb szennyeződések és dugulások esetén a vegyszeres duguláselhárítás. Ennek az a hatásmechanizmusa, hogy a vegyszer fel tudja oldani a lefolyóban lerakódott szennyeződést, a vízáram segítségével pedig kimozdul a dugó. A duguláselhárítás másik módja a csőgörény.  Beltéren történő duguláselhárításnál ez a legjobb módszer, mivel a woma( vízsugaras tisztítás) szétnyomhatja a csöveket belülről, elmozdíthatja a szanitereket is, és sajnos ilyen esetekben a lakásba a szennyvíz nagy erőkkel törhet fel a wc-ből és a lefolyókból.

Házilag javasolt módszerek lefolyódugulás esetére:

 • Kis méretű dugulás esetén szennyvíz pumpa
 • Közepes dugulás esetén vegyszeres oldószerek, például sósav ( ez nem környezetkímélő módszer!)
 • Közepes de makacsabb vagy erős dugulás esetén Motoros csőgörény

2. Wc dugulása

A wc dugulások fő okai

A wc-k eldugulását legtöbbször egy idegen anyag bekerülése jelenti.

Idegen anyag legtöbbször tampon és tisztasági betét, építési törmelék, összesűrűsödött ürülék, nagy mennyiségű ragasztó, nagy mennyiségű újságpapír, tisztító szerek flakonja és még sok egyéb.

A wc dugulásának ezen kívül még lehetnek okai, amely nem idegen anyag által jön létre.

 • nem megfelelő a csatornalefolyónk lejtése,
 • túl telítődött emésztő,
 • csatornadugulás okai.
 • Egyéb nem megfelelő használat miatt

A wc dugulás elhárítás folyamata

A bűzelzáró eléggé íves alkatrész, így ezt le kell szerelni az elhárítás során, mivel ezen átdugva a csőgörényt nem lenne kellő mértékű a duguláselhárítás.  Ha idegen tárgy van a lefolyóban, a csőgörény hatékonyan elbánik azokkal, egyszerűen ledarálja azokat, így a probléma könnyen orvosolható. Viszont ha valami fém alapú tárgy, vagy építési nagy mennyiségű hulladék került a rendszerbe itt már nem elég sajnos a görény beiktatása, de ilyen esetek ritkán fordulnak elő.

WC dugulás elhárítás vegyszerrel

Amennyiben valamilyen könnyű anyag, mondjuk ételmaradék okozza a dugulást megpróbálhatunk olyan anyagot önteni a wc-be ami oldószerként működik.

3. A csatornarendszer dugulása

A csatornarendszer eltömődése nagyrészt kültéri probléma. Általában a gyökerek, hajszálgyökerek nőnek be az illesztéseknél, majd a tápanyag utánpótlása miatt óriásira nőhetnek ezzel akadályozva a víz áramlását. A nagy esőzések alatt visszafelé folyik a szennyvíz az utcáról, kiemelten veszélyes, amikor a tetőcsatornákból is a szennyvízbe vezettetjük a vizet, igaz ha működik a visszacsapó szelep elvileg nem lehet gond, de a nagy mennyiségű, tetőről lezúduló víz a ház saját belső csőrendszerét tölti fel, majd el is árasztja a házat. Ezen kívül egyéb idegen anyagok is okozhatnak csatorna dugulást. Megtelhet az emésztő és felgyűlik a sár is benne, ilyenkor a kiszippantás már nem megoldás, mivel a sár össze van sűrűsödve ezáltal dugulást okozva.

Budapestet sem kímélik a dugulások:
A 16. kerületben duguláselhárítás kapcsán a dugulaselharitas.ma lesz a megfelelő megoldás!