Egyre divatosabbak a filmek által ihletett ékszerek

A fantasy műfaj továbbra is sokakat inspirál a kreatív iparágakat illetően, és ez alól nem kivételek az ékszerek sem. A mitikus világ, és a mágikus lények a fantasy műfaj alappillérei, mely magával ragadja a közönséget legyen szó akár filmekről, akár könyvről.

És amíg az irodalomban egyfajta hagyományos művekben a hatalmat, a szeretetet és a kalandot kutatják leginkább, addig a fantasy alapú filmek és televíziós műsorok egyre népszerűbbé válnak. A Gyűrűk Ura trilógia – vagy mostanában inkább a Hobbit-, az Éhezők viadala, és a széles körben nagy népszerűségnek örvendő televíziós sorozatok, mint például a Trónok harca vitathatatlanul hozzájárult ahhoz, hogy hatalmas érdeklődés legyen a műfaj iránt, és úgy tűnik, ez nagyon befolyásolja az ékszerészek gondolkodását is.

Egy nem régi együttműködés a londoni bázisú Crow’s Nest Jewels és a Walt Disney között is arra enged következtetni, hogy számos mostani ékszerkollekció a fantasy ötletéből merített ihletet. A felek egyesítették erejüket, és létrehoztak egy hétrészes kollekciót a nemrégiben megjelent Walt Disney film, a Demóna alapján, mely egy gonosz királynő (akit Angelina Jolie játszik a filmben) történetét meséli el az eredeti Csipkerózsika mese alapján.

Az ékszerkészítők ez esetben például ötleteket merítettek a filmből, a főhős kiemelt motívumaiból, mint például a tűz, a sárkányok, vagy a tövisek. A Crow’s Nest Jewels kreatív igazgatója, Daniel Belevitch tervezett meg végül egy olyan kollekciót, melyben többnyire a fekete gyémánt, és az ónix kapott hangsúlyos szerepet. Kommentálva a partnerséget, a 27 éves Belevitch a következőképp nyilatkozott: „A Disney-vel való munka olyan volt, mint egy valóra vált álom, és hatalmas megtiszteltetés számomra, valamint a márka életében is, hogy ilyen lehetőséget kaptam.

A Demóna kollekció lehetőséget biztosított számomra ahhoz, hogy egy drámai, heves ékszerkollekciót alkossak, melyet eddig nem tudtam elképzelni sem.” A Demóna ékszerkollekció megtalálható az ékszerész weboldalán, a kollekcióban többek között találunk karkötőket, fülmandzsettát, és egy egyedi gyűrűt is, mely piros és sárga zafírokkal lett kiegészítve.

Hasonlóképpen, az HBO csatorna is szerződést kötött az idén a Pyrrha ékszerkészítő céggel annak érdekében, hogy több Trónok harca ékszerkollekciót is elkészíthessenek. A kollekció részeként gyűrűket és nyakláncokat is találunk majd, melyeken az egyes westerosi nemesi családok szimbólumai találhatók.

Persze a fantasy műfaj és a hozzá kapcsolódó ékszerek sora nem lenne teljes, ha nem tennénk említést a Gyűrűk Ura, valamint a Hobbit trilógiákról. Az új-zélandi bázisú Worth & Douglas ékszergyártó cég szerezte meg a jogot arra, hogy Gyűrűk Ura, valamint Hobbit ihletésű ékszereket gyártson, mely kollekciókba többek között bekerült az „Egy gyűrű” is. A Worth & Douglas ékszergyártó cég értékesítési vezetője, Chris Worth elismerte, hogy míg a gyűjtők körében számítottak érdeklődésre, azonban sokkal többen vásárolnak tőlük a kollekcióból, mint azt előre gondolták volna- ez is bizonyítja a tényt, hogy a filmes és fantasy ihletésű ékszerek milyen népszerűségnek örvendenek.