Hogyan előzzük meg a dugulást a WC tartály beállításával?

A hálózati ivóvíz folyamatosa áremelkedése és a környezettudatosság előtérbe kerülése miatt egyre többen vásároltak otthonukba víztakarékos berendezéseket. Köztudott, hogy a legnagyobb vízfelhasználó berendezések egyike a WC tartályok helyére szánt WC öblítő szelepek szinte az elsők között szerepelnek.

A WC öblítőszelep beépítéséhez szükséges, hogy a beszerelés helyén hálózati víznyomás elérje a minimum 3 bar nyomást, illetve a kivitelezés kifejezetten az igényeknek megfelelő 3/4”-os csatlakozással történjen. Ha ez nem így történik meg, számítani kell rá, hogy a szennyeződéseket nem egyszerűen lehet majd a WC csészéből eltávolítani.

Az öblítés elégtelensége miatt a lefolyóvezeték folyamatosan eldugulhat, természetesen a legváratlanabb pillanatokban kellemetlenséget okozva az ott tartózkodóknak, arról nem is beszélve, hogy a duguláselhárításért mennyit kell fizetni. Ez a nagyobbik probléma, ezért jobb megelőzni a bajt.

Tehát kizárólag megfelelő víznyomás megléte mellett alkalmazzunk WC öblítőszelepet, illetve megfelelő víznyomás mellett is ajánlatos legalább 6-8 liter vizet felhasználnunk, hogy megelőzzük a dugulások kialakulását. Érdemes még figyelembe vennünk a meglévő csatornavezetékünk anyagát, hosszát,  a kivitelezés minőségét, de még a szereléstől eltelt idő is fontos lehet.  Minél hosszabb, minél idősebb egy csatornarendszer, annál több víz használata javasolt a megfelelő működés és a dugulások elkerülése érdekében. Egyes automata öblítőszelepek rendelkeznek vízmennyiség szabályozási funkcióval, ezért érdemes vásárlás előtt érdemes megnézni jobban és tanulmányozni a választott terméket.

A dugulás megelőzése

Jól jöhet egy-egy vödör víz időszakonkénti gyors leöntése (öblítőszelep működése mellett is!), mely a lefolyó leterhelésével megszünteti,  lemossa a kialakulóban lévő dugulásokat így elkerülhetjük a duguláselhárítás költségeit és a kellemetlenségeket.

Rendszerese visszatérő dugulásoknál megoldás lehet egy alsó öblítésű WC tartály felszerelése, ami sok esetben végleg megoldja az addig folyamatosan jelentkező csatornatisztítási kiadásokat. Az esetek túlnyomó részénél esztétikusan és szakszerűen, lecserélhető az öblítőszelep WC tartályra, oly módon, hogy a wc tartály vízellátását biztosító sarokszelep a wc tartályban kap helyet, ami a végeredményt tekintve sem teljesen mindegy.

A Wc tartályok beállítása jelentheti a legjobb duguláselhárítást

Az öblítőszelepeknél már szót ejtettünk a megfelelő vízmennyiség szerepéről, amely nélkülözhetetlen lefolyórendszerünk hibátlan működtetése szempontjából. Be lehet látni hogy, irreális elvárás lenne a 20 méterre lévő központi csatornahálózatba vagy szennyvíztárolóba szennyünket eljuttatni, amennyiben csupán 4-5 liter víz felhasználásával szeretnénk azt megtenni.

Egy panellakás vagy egy társasházi lakás esetében  ez a vízmennyiség elegendő lehet  ahol a toalettünk bekötése (ágvezeték) max.1-2 méterre található a többiek által is használt fő gyűjtővezetéktől( ejtővezeték). Ráadásul a lefolyóvezeték rövidsége okán, a kialakuló dugulás elhárítása is könnyen, házilagos módszerekkel orvosolhatóak, megkímélve magunkat attól, hogy profi duguláselhárítót szakembert hívjunk problémánk megoldására.
A hosszabb vezetékszakaszoknál hibátlan működtetése szempontjából nélkülözhetetlen a bőséges vízhasználat ami minimum 7-8 litert jelent. Állítsuk a WC tartályunk beömlő szelepét a lehető legmagasabbra, mert kinek is hiányozna egy sok kellemetlenséggel  és pluszban duguláselhárítási költségekkel járó probléma?  Senkinek, épp ezért hallgassunk a szakemberek tanácsaira.

Ha alsó tartályt használunk lehetőségünk nyílik kevesebb vízhasználatra, amennyibe kisdolog elvégzésére vettünk igénybe a toalettet. Országunkban kapható WC tartályok közül egyenlőre csak a Dömötör WC tartály kínál víztakarékos funkciót, mely azt jelenti, hogy a lehúzás időtartamával megegyezően öblítés is történik.  A beömlőszelep beállítása egyszerűnek mondható feladat, műszaki felkészültséget szerencsére nem igényel. Az esetek nagy részében egy csavarhúzó elegendő, hogy beállítsuk a tartályunk beömlőszelepét.

A tartály fedelének óvatos eltávolítása után, kézzel vagy csavarhúzóval addig állítjuk a beömlőszelep szabályozó csavarját, míg lehúzás után a vízszint eléri a legmagasabb beállítható értéket. Ne ijedjünk meg, ha a leeresztőszelep (öblítőszelep) közepén lévő lyukon át a WC csészébe csurog a víz, ekkor ugyanis már túlállítottuk a vízszintet. Korrigáljuk az értéket, majd állítsuk a leeresztőszelep felső határa alá 1-2 centire a vízszintet. Ismételt leeresztésekkel ellenőrizzük, hogy az elképzelésünknek megfelelően működik-e a tartály, majd szereljük vissza a fedelét.

Egyes falba épített tartályok javítása és beállítása nem javallott otthoni barkácsolóknak, ugyanis könnyen költségesebb javítást idézhetnek elő önhibájukon kívül. (Pl: Geberit, Viega, Grohe ). Monoblokkos WC-k esetében is nagyobb figyelem szükségeltetik, nehogy eltörjön a porcelántető vagy a műanyag alkatrészben keletkezzen kár.

Emelt vízfogyasztás kontra környezetvédelem/takarékosság

Látszólag két, teljesen ellentmondó kritériumnak kellene megfelelni. Szembe kell állítani a környezettudatos takarékos vízfogyasztást a magasabb vízfogyasztással. Törekedjünk az egyensúlyra mindenképp. A környezetünkre( és pénztárcánkra) kedvezően ható alacsony vízfogyasztás jó megoldás. Viszont ha azt nézzük, ha nem használunk elegendő mennyiségű vizet öblítéskor, lerakódások, vízkő és ezáltal makacs dugulások jöhetnek létre, akkor bizony elgondolkozhatunk, hogy ezeknek a károknak a rendbetétele meghaladhatja a környezettudatos gazdálkodás által spórolt összeget, nem beszélve a kellemetlenségekről ami ehhez hozzátartoznak.