Így keressünk online filmeket az interneten

Ma már az életünk részévé vált az online világ, így az emberek jelentős többsége egy másik életet él ebben a digitális közegben. Ez olyannyira jellemzővé vált a mai társadalomra, hogy nem csak online formában beszélgetünk és tartjuk a kapcsolatot ismerőseink legjavával, hanem ezen felül a szórakozásunkat is ott intézzük, így online hallgatunk zenét, nézünk koncertfelvételeket vagy éppen online filmeket. Noha az internet ma már országszerte szinte bárki számára elérhető, nagyon sokan sajnos még mindig nem tudják, hogy amennyiben valamire szükségük van, akkor azt miként és hol keressék.

Egy friss kutatás szerint például az emberek jelentős része szinte csak Facebookozni jár fel a világhálóra, de soha nem keres semmit, mert egyszerűen nem tudja hogyan, illetve hol kell. Ennek köszönhető az a trend is, hogy nagyon sokan például ma már egyáltalán nem is töltenek le filmeket számítógépükre, hanem az online filmek kényelmét kihasználva, az úgynevezett stream-alapú technológia segítségével, egyfajta szolgáltatásként tekintik meg kedvenceiket. Nagyon sokan azonban nem tudják, hogy amennyiben online filmet akarnak nézni, akkor hogyan keressenek, miként kutassanak utánuk.

Az első lépés, amennyiben online filmeket akarunk nézni, hogy kiválasztunk egy internetes keresőt – a Google a legjobb és leghatékonyabb is a népszerűség mellett –, majd rákeresünk a kiválasztott film címére. Ez a legtöbb esetben általában még nem jár eredménnyel, éppen ezért a film cím mellé oda kell írni, hogy online film vagy online filmek. Ha például egy igazi klasszikust, a szomorúan vidám Forrest Gumpot szeretnénk újra megtekinteni, akkor a legnagyobb valószínűséggel úgy találhatunk rá online nézhető formában, ha a Google keresőjébe beírjuk, hogy „Forrest Gump online film”, vagy „Forrest Gump online filmek”, esetleg „Forrest Gump online nézhető filmek”.

Mivel magyar keresőszavakkal keresünk, éppen ezért nagy valószínűséggel magyarul kapjuk a találatokat, de amennyiben olyan filmről van szó, aminek nincs magyar címe, akkor elképzelhető, hogy az angol szinkronos változatot kapjuk eredményül. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor tegyük hozzá még a fentiekhez a „magyar” vagy „magyarul” kulcsszót, és az első oldalon biztos találatot kapunk.

A kereső természetesen számtalan találatot kidob majd az online filmek keresőszóra, de nem szabad leragadni az elsőnél, inkább érdemes többet is megtekinteni. Nagyon sok oldal ugyanis kizárólag a reklámokra szakosodott, éppen ezért nem áll mögötte valós tartalom, csak erre a keresőszóra lett optimalizálva, és így a kattintásokat, illetve a gyanútlan látogatókat akarják becserkészni. Amennyiben a filmet nem találjuk meg, valószínűleg vagy nem készült hozzá magyar szinkron, vagy nincs fenn az adatbázisban, vagy csak egyszerűen még annyira új a film, hogy azért nem lelünk rá ilyen formában.

Amennyiben megelégszünk a feliratos változatokkal is, sokkal nagyobb valószínűséggel találunk rá a megfelelőre. Ilyen esetekben az online film keresőszó mellé a „feliratos” vagy a „felirattal” szavakat írjuk oda a kívánt film cím után. Amennyiben a keresésbe már belejöttünk, később egyszerűsíthetjük dolgunkat abban az esetben, ha ráakadtunk bejáratott, nagy adatbázissal rendelkező oldalakra. Azokat ugyanis csak egyszerűen mentsük el egy könyvjelzőben – ha nem tudjuk, hogy mi az, akkor egyszerűen írjuk le címüket egy lapra –, ezáltal visszatérőként, már a keresők kiiktatása nélkül, rögtön az online filmek adatbázisában tudunk keresgélni kedvenceink után.