Mikor a konyhamalac eldugul

A konyhamalac újra és újra divatját éli, számos háztartásban használják, de koránt sem annyira elterjedt Magyarországon, mint például Észak-Amerikában. Ez tulajdonképpen egy kisebb daráló, amit a mosogató és a lefolyó közé bekötve végzi munkáját. Lényege, hogy a mosogatóba kerülő nagyobb darabkákat ledarálja, így azok szemcsés állapotban kerülnek a lefolyóba. Így könnyen elviszi őket a víz, a dugulások kialakulásának esélyét csökkentve. Tévhit, hogy így aztán nem lesz dugulás, de az is, hogy a konyamalac állandóan dugulást okoz. A zsíros anyagok ugyanúgy átfolynak és megtapadnak a csöveken, mint más esetben és ezekhez hozzáragadhatnak a kisebb szemcsék is, így ugyanolyan esély van a dugulás kialakulására, mint ha nem lenne darálónk.

Egy igen fontos dolog, hogy a folyamatos dugulások oka, a nem megfelelően felmért csőkapacitás. Ha nem szakember építi be a konyhamalacot, könnyen lehet, hogy olyan átmérőjű csőre kerül, ami nem felel meg az elvárásoknak. A konyhamalacot 40 mm vastagságú csőnél keskenyebbre nem szabad rákötni, mivel a ledarált anyagok azon nem tudnak olyan könnyedén áthaladni. A 40 mm az alsó határ, de ideálisnak az 50 mm mondható. A konyhamalacba nem lehet mindent beleönteni. Az ételt igen, de más kemény dolgokat nem. A daráló kései rozsdamentes, erős darabok, ugyanakkor a szögekkel, dióhéjjal és hasonlókkal még ezek sem bánnak el. Az ilyesmi nem csak dugulást okozhat, tönkre is teheti konyhamalacunkat. A dugulások elkerülése végett ügyeljünk rá, hogy csak olyan kerüljön a lefolyóba, amit biztosan péppé tud darálni a malac. Mindemellett ezt is, ahogy más gépeket is, folyamatosan karban kell tartani. Időnként egy tisztító átmosás vagy akár a szétszerelés is ajánlott, de csak hozzáértőknek. Ecettel vagy hasonló dolgokkal átmosva nem vízkövesedik, a zsíros szennyeződés nem tapad meg rajta.

Az ilyen tisztogatás a csöveknek is jót tesz, nem szabad elhanyagolni, mert a lerakódás szűkítik a csövek belső átmérőjét, ami fokozza a dugulás kialakulását. Az eldugult konyhamalacnál meg lehet próbálni a lefolyótisztítókat, vagy környezetbarát módon a házi praktikákból ismert ecet és szódabikarbóna párost, esetleg trisót vagy bóraxot. Ha nem vált be, akkor marad a szétszerelés. Jobb esetben csak a konyhamalac dugult el és a szétszerelés után ki tudjuk venni a dugulás okát. A konyhamalacnál nagyon oda kell figyelni, hogy ne legyen áram alatt, mikor szereljük. A késeivel is csak óvatosan, igen éles darabok! Ha még soha nem csináltunk ilyesmit, jobb, ha nem állunk neki, ám ha mégis nagyon vállalkozó kedvűek vagyunk, akkor csak nagyon lassan és megfontoltan dolgozzunk. Figyeljük meg mit honnan vettünk le, hogyan kapcsolódtak egymáshoz a részek. Ez azért fontos, hogy a munka végeztével össze tudjuk majd rendesen rakni. Ha szétszedtük és megtaláltuk a dugulás okát, ami legtöbbször a kivezető cső szájánál gyűlik össze, megoldottuk a problémát. Az összerakással viszont ne siessünk. Ha már úgyis nyitva a malac, takarítsuk át, fertőtlenítsük belülről.