Mitől is lesz oly gyakran dugulás a fürdőszobában?

A fürdőszobai dugulások számos okra vezethetők vissza. Nem egyszerűen csak arról van szó, hogy véletlenül egy nagyobb tárgy került a lefolyóba, hanem sokszor bizony hosszú folyamat vezet a dugulás kialakulásához. Ennek szerencsére vannak előjelei, így ha odafigyelünk, még a probléma kialakulása előtt orvosolni tudjuk a bajt.

A fürdőszobában legalább három helyen, de általában inkább négy vagy öt helyen jutnak be anyagok a lefolyóba. Az alapvető kézmosó, kád/zuhanyzó, padlóösszefolyó (sokak által szuezként ismert) mellett ott van még a mosógép kivezetője vagy kád és zuhanyzó egyaránt. A padlóösszefolyó egy igen hasznos holmi, ugyanakkor elég nagy felület ahhoz, hogy a padlóról bekerüljenek különböző, darabos szennyeződések. Ennél folyik össze a kád, zuhanyzó és mosdó csöve, innen indul egy lefelé a fürdőszobában elhasznált víz. A mosógépből sok esetben a kádba folyik a víz, de az újabbaknál már külön be van kötve a kivezetés is.

A padlóösszefolyóban így mindenhonnan összegyűlik a trutyi, amit innen könnyű kiemelni, ha nem indul el kifelé. Ráadásul innen még bele lehet piszkálni a csövekbe is, hátha elérjük a dugulás okát. Ezek miatt nagyon előnyös, ugyanakkor több hátránya is van. A már említett bepotyogás vagy pont az, hogy az összegyűlt szilárd anyagok egyben indulnak el a szennyvízelvezetőben, és valahol könnyen megakadnak. Emellett, ha nem tisztítjuk rendszeresen bűzforrássá és baktériumtenyészetté alakul. A dugulások okainak feltárását kezdjük talán a kád vagy zuhanyzó lefolyójánál. A hajmosáskor vagy lábborotváláskor bekerülő haj, szőr nagyon csúnya dugulások okozója lehet. Érdemes mindig berakni a szűrőt, amit lehet műanyag és fém kivitelben is kapni. Ez megfogja a szilárd dolgok legnagyobb részét. Egyetlen hátránya, hogy a víz lassabban folyik le miatta, és nem olyan nagy sodróerővel zúdul végig, ahogy kellene.

A hajak és szőrök megtapadnak a zsíros lerakódásokban vagy a vízkőben, ezeken pedig más dolgok is fennakadnak. Az még a jobbik eset, mikor a lefolyóból kihúzgáljuk a hajas szöszös gusztustalan csomót.

A rosszabbik az, ha valahol távolabb áll be. A mosdónál ez szintén előfordulhat. A borotválkozás vagy a fésülködés szintén szőrt és hajat juttat a rendszerbe. Borotválkozásnál érdemes egy újságpapírt beteríteni a mosdókagylóba, így azt csak össze kell gyűrni és mehet a szemétbe, a lefolyó pedig nem dugul el. Nagyon sokat ront a helyzeten a samponok, tusfürdők, szappanok vagy fürdőolajok túlzott használata. Ezek csak bizonyos arányban oldódnak fel a vízben.

Ha túl sokat használunk belőlük, ugyanúgy megtapadnak a csövek falán, ahogy a zsír. A mosógépeknél szintén nagy kárt okozhat, ha több mosószert használunk, mint amennyit előírtak. A mosógépek esetében ráadásul fokozottan jellemző a szöszök lefolyóba jutása, ahogy az összeállt zsíros csomók, vízkődarabok bejutása is. Ezek egy darabig a mosógépben leragadnak, majd apránként leválnak és eltömíthetik valahol a csövet. Figyeljünk oda ezekre, mossuk át a mosógépet és a lefolyókat rendszeresen, hogy a lerakódások ne szűkíthessék a cső keresztmetszetét.