Otthoni lefolyótisztítás-ha még nem olyan nagy a baj!

Duguláselhárítás folyékony lefolyótisztítókkal

Vegyszeres megoldás

A vegyszeres megoldás, a folyékony lefolyótisztítók által természetesen kényelmes és hatásos módszernek bizonyul(csak enyhébb dugulások esetén), de alkalmazásuknál komolyan meg kell gondolni mit teszünk. Könnyelműen levesszük az üzletek polcairól, pedig ez nem egy zacskó kenyér.. Érdemes lenne néha a környezetvédelemre is figyelni.

A folyékony tisztítószerek választéka szinte kifogyhatatlan, rengeteg termékkel és gyártóval találkozhatunk az üzletek polcain. Rendszerint lúgos kémhatású szerekkel van dolga az embernek, ami a bőrrel érintkezve, illetve szembe kerülve nagyon erősen maró hatásúak( hasonlóak mint a szilárd halmazállapotúak).

A folyékony lefolyótisztítók hatóanyaga nagy részben nátrium-hidroxid, mellyel nagyon óvatosan kell bánni, hisz oxigénnel és vízzel vegyülve az egészségre káros, mérgező gáz keletkezhet. Természetesen ezeket a szereket is a többi fertőtlenítő szerhez hasonlóan, gyerekektől teljesen elzárva kell tartani. Gumikesztyűt is minden esetben húzni kell!  A termékeket magunknak kell kitapasztalni, lényegébe hatásilag egyformák. Az árakban lehetnek nagy eltérések, ezért érdemes körbenézni több helyen. A folyékony lefolyótisztító szerek ennek ellenére kizárólag megelőzésre és enyhébb dugulások elhárítására valók!

Környezetbarátoknak  mindenképp az enzimalapú lefolyótisztítók ajánlottak( természetesen nem csak nekik, hanem jobb lenne ha mindenki ilyesmikkel próbálkozna!!)

Ha már nem segít a házi módszer akkor mindenképp szakembert hívjanak, a komolyabb dugulás elkerülése érdekében.

Granulátumos lefolyó tisztítás

A granulátumok különböző alapanyagokból állnak, általában lúgos kémhatásúak( nitrát, nátrium-karbonát-aluméniumgolyócskák).

A kémiai reakciók hatására hő és hidrogén jön létre, mely fellazítja a dugulást okozó gócot. Mindeközben kellemetlen, büdös és szúrós szag keletkezik, mivel a nitrát a hidrogént ammóniává köti , ami bűzzel párosul. Ezt a gőzt még véletlenül se lélegezzük be mert enyhébb esetben égő maró érzést, súlyosabb esetben légzési nehézséget is okozhat. Legjobb maszkot használni.

A szellőztetést sose felejtsük el a használat közben és után. Nagyon be kell tartani az adagolást is, mivel ha többet használunk az előírt mennyiségnél, a hatóanyagok könnyen kikezdhetik a szifont, illetve a PVC csövet is.

A szakemberek sokszor mondják, hogy a por állagú tisztítószerek sokszor belekeményednek a csövekbe, ezért előbb-utóbb teljes csőcserére szorul az a rész ahova belekeményedik a szer.

Termék példák és leírások:

 Bábolna-Bio Vix lefolyótisztító granulátum 500g

A VIX lefolyótisztító granulátum szennyvízelvezető csövek és lefolyók tisztítására, fertőtlenítésére, valamint dugulás elhárítására alkalmas. A szifonok, lefolyók beszűkült nyílásait, dugulásait megszünteti, fellazítja, víz által oldhatóvá teszi.

Eg-Gü Kék csoda lefolyótisztító granulátum 500g.

Nagyhatásu lefolyótisztító. Az Eg-Gü lefolyótisztító gyors és megbízható. Pillanatok alatt megtisztítja a lefolyót a konyhai hulladéktól, papírtól, hajszálaktól, vattától, egyéb lerakódott szennyeződésektől. A befagyott lefolyó felenged.