Pénzügyek kategória bejegyzései

Lakástakarékkal kombinált OTP Bank hitelek

Miért előnyösek?

A lakástakarék szerződés által az ügyfelek kedvezőbb feltételekkel tudják hitelüket törleszteni ahhoz képest, mintha lakástakarék nélküli hitelt vettek volna igénybe és ebben rejlenek a különböző típusú kombinált termékek előnyei.

Lakástakarékkal kombinált OTP Bank hitelek

OTP  Lakástakarék Hitel

Az OTP kedvező hitellehetőséget kínál, ha alacsonyabb összegű hitelre van szüksége lakás vásárláshoz, felújításhoz vagy korszerűsítéshez bárkinek. Az ügyleti kamat a teljes futamidő alatt fix mértékű, így a hitelkérelmező által vállalt terhek hosszú távon válnak kiszámíthatóvá, és tervezhetőek lesznek egyben – tudtuk meg a lakáshitel témában is jártas hitelmindenkinek.hu portáltól.

Kinek és miért ajánlott?

Azoknak, akik kis összegű, végig kiszámítható, előrelátható finanszírozási formát keresnek lakáscéljaik megvalósításához. A kölcsön összege 250 ezer Ft és 2,2 millió Ft között, futamideje az igényelt összeg alapján 62 hónap lehet.

Miért is ajánlott? Azért mert:

 • Most 0 Ft* banki induló díj mellett igényelhet Lakástakarék Előhitelt az OTP-nél, /THM: 8,88%-11,98%**/
 • Fix kamat, Fix havi kiadás, Fix futamidő fix minden!
 • Gyors és egyszerű ügyintézés, nincs közjegyzői okirat!
 • Nincsenek rejtett költségek és törlesztőrészlet emelkedés!
 • 30%-os Állami támogatást vehet igénybe a hitelkérelmező a Lakástakarék után!
 • Családtagonként akár 2,2 millió Ft hitel igényelhető

Önerő lakásvásárlás esetén

Önerőnek számít lakásvásárlás esetén a készpénz. Csak akkor tudja a hitelkérelmet benyújtó a teljes vételárat hitelként igénybe venni, ha a vásárolandó lakáson kívül másik ingatlana is van ami bevonható fedezetként és a fix jövedelme is kellő fedezetet tud nyújtani a törlesztőrészlet  fizetésére. A plusz ingatlan fedezetnek nem kell a hitelkérő tulajdonában állni, és még az se kikötés, hogy közeli hozzátartozóé legyen. Aki hozzájárulását adja a banki jelzálogjog bejegyzéséhez, minden kizáró ok nélkül bárki lehet akié az ingatlan.

Ha az adott ingatlant áron alul akarják értékesíteni, csak ebben az esetben vehető fel a vételár 100%-ban. Önerő nélkül akkor valósulhat meg a lakásvásárlás, ha  az eladási ár jóval a valós eredeti érték alatt van.

Miért éri meg a cégeknek és a munkavállalóknak az adómentes lakáshitel támogatás?
Mind a dolgozónak, mind a munkáltatónak előnyös megoldást jelent a lakáshitel törlesztés adómentes támogatása.  Pont emiatt a  szabályozás helyesen, erőteljesen korlátozni akarja, hogy a kifizetés valóban a lakáshitel törlesztését szolgálja, segítsen a munkavállalón, de ne nyisson kiskapukat semmilyen másfajta cél eléréséhez.  Akkor éri meg a cégnek ezt a formát választani, ha tiszta helyzetben, adókockázat nélkül járhat el. A munkavállalók felől az érdeklődés óriási és a munkáltatók számára is előnyös a támogatás mindenképp.

Milyen hitel törlesztése támogatható adómentesen?

A vételár 30 százalékának erejéig vehető igénybe az adómentes munkáltatói támogatás a már meglévő méltányolható lakásigényhez nyújtott hitelhez, Maximum havi 83 ezer forint lehet új és régi lakásra, forint és devizahitelre egyaránt  a támogatási plafon öt éves periódust figyelembe véve. A szabad felhasználású hitelek semmilyen formában nem tartoznak a kedvezményezett hitelkörökbe!  A munkáltató amint befizeti a bank felé a támogatás összegét, a folyamatnak biztosítania kell azt, hogy ezt a fajta támogatást ne lehessen más célra felhasználni és kizárólag a munkavállaló hiteltörlesztését finanszírozza.

További OTP lakástakarék hitel segítség: hitel mindenkinek!

Diákhitelről pár szóban

A diákhitelekkel kapcsolatban több ügyfélszempontból kedvezőbb módosítás is hatályba lépett. A Diákhitel Központ MTI-hez eljuttatott  közleménye szerint változás többek között, hogy már 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket, és akár 11 tanulmányi félévre is igényelhető lesz.

Változásnak számít többek között az is, hogy a törlesztőrészleteket adott hónap 5. helyett ráér 12.-ig teljesíteni, emellett a célzott kamattámogatások köre is kiterjedt.

Az eddigi 35. életév helyett 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket, 10 félév helyett most már 11 félévre is. Amennyiben a tanulmányi idő meghaladja a 11 félévet, továbbra is maximum 14 tanulmányi félévre igényelhető a diákhitel.

A gyermeket vállaló kismamák és kispapák számára  könnyítést jelent, hogy a gyes, gyed alatt a jövőben abban akkor is jogosultságuk lesz célzott kamattámogatást kérni, ha teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak. Az már engedélyezett célzott kamattámogatásokra is vonatkozik ez.

Az eddigi 24 hónap helyett, már 36 hónapra kérhető indoklás nélkül a törlesztőrészletek mérséklése, és az eddigi hat havi hátralék helyett, a jövőbe nézve csak egy évi elmaradás után mondhatják fel  az MFB- csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. az ügyfél diákkal kötött szerződést. Ez a kormányrendeleti módosítás a törlesztőknek további biztonságot adhat.

Mit kell tudni a törlesztésekről?

Az egyetemi-főiskolai tanulmányok alatt nem kell törleszteni, talán ez az egyik legjobb hír.  Az első két évben a törlesztőrészlet a minimálbér 6 %-a; a legmagasabb összeg felvétele esetén 8% a hallgatói jogviszony megszűnése után. A törlesztőrészlet a két évvel korábbi jövedelemhez igazodik a harmadik törlesztési évtől.  A díjmentes előtörlesztési lehetőséggel mindenki maga szabályozhatja, mikorra fizeti vissza a diákhitelét.  Ha többet és korábban szeretne valaki az előírt összegekhez és időpontokhoz képest törleszteni, akadálya ennek sincs: az előtörlesztéssel csökkenteni lehet a tőkét, míg az előteljesítéssel több hónapra, előre tehermentesíthető az adós a havi fizetési kötelezettség alól.

Szerencsére bármelyik lehetőséget lehet szabadon választani, mert egyiknek  sincs plusz díja.

Hogyan és hol lehet igényelni?

Diákhitelek igénylése gyors és rendkívül egyszerű. A Diákhitel Direkten( www.diakhitel.hu) a diákhitel elektronikus hiteligénylési oldalán kitölthetőek az igényléshez szükséges formanyomtatványok, melyeket a partner bankfiókokban, takarékszövetkezetekben vagy postákon kell leadni.

Plusz ötlet: A kitöltés során ügyelni kell arra, hogy miden oldalon szerepeljen az aláírás, és nem szabad elfelejteni  feltüntetni az adott egyetem vagy főiskola szám és betűkódját sem. Pozitív elbírálás esetén a következő folyósításnál a  számlára kerül a pénz, és szabadon lehet fele gazdálkodni.

Mi történik olyankor ha a valaki meghal és hitele van?

Sajnos nagyon szomorú eset az elhalálozás, de muszáj foglalkozni vele pénzügyileg is. Egy hitelszerződésben az adós vagy a kezes halála gyakorlati kérdés, és ezt is meg kell oldani.

A halotti anyakönyvi kivonat amit szinte elsőként állítanak ki amikor haláleset történik. Ezt kell elsősorban bemutatni a pénzintézetnél. Nem szabad az eredetit otthagyni( nem is kérhetik) kérni kell hogy másolják le, vagy már úgy menjünk a bankba, hogy nálunk van az eredeti és a másolt példány is.

1. Eset ha az adós, vagy adóstárs meghalt

A hiteltartozás be lesz jelentve a bank által az illetékes jegyzőnek, ahogy tudomást vesznek a halálesetről. Ha hagyatéki eljárás is lesz és ez már biztos, akkor a közjegyzőnek is. Ilyen esetekben a hiteltartozás mellett, a bankban található összes betéti formát például bankszámla, betétfajták be lesz jelentve.

Lehetősége van az örökösöknek a hagyaték elfogadására vagy visszautasítására is egyaránt. Az adott örökösnek ennek ellenére a rá eső részről teljes mértékben le kell mondani, nem teheti meg, hogy csak a hitelről mond le. Az örökölt vagyon mértékéig felelnek az örökösök a hiteltartozásért.

Meg lehet állapodni az örökösöknek a tartozás visszafizetéséről egymást között és a bankkal is.  Vissza is lehet fizetni a hitelt, de módosítani is lehet a kölcsönszerződésben a visszafizetés módját és az adósok személyét.

A pénzintézet attól fogja követelni a tartozást, aki örökölte azt, még akkor is, ha kiskorúról van szó. A hagyatéki végzés alapján döntenek a pénzintézetek.  Először felszólítást kapnak az örökösök ha nem jelennek meg, illetve nem nyilvánítják ki a szándékukat az üggyel kapcsolatban.  A bank megindíthatja ellenük a behajtási eljárást ha nem hajlandóak erre sem reagálni.  Kivétel csak abban az esetben létezik, ha az illető folyamatosan fizeti a törlesztőrészletet és az elmaradásokat is tudja rendezni.

Legalább 6 hónapos procedúrával jár a hitel kifizetésének rendezése általában( a hagyatéki eljárás miatt ilyen hosszadalmas).  A hitel törlesztőrészleteit érdemes a későbbi problémák elkerülése végett, főleg akkor ha tudjuk, kik lesznek az örökösök. A fizető személye nyomon követhető legyen minden esetben, így kell a részlet befizetéseket intézni, például banki pénztáron  vagy saját számlán keresztül, utalással. Így az örökösök közti vita a későbbiekben könnyebb úton rendezhető.

Logikus visszautasítani a hagyatékot, ha az örökölt összeg értéke kisebb mint a hitelé.  Természetesen ezt nem mindig lehet megtenni, már az érzelmi okok miatt sem. Ezekben az esetekben csak a pozitív hagyaték mértékéig követelőzhet a bank is. A hagyatéki végzésből lehet megtudni ezt a mértéket.

A kölcsönszerződésben szereplő kezeseket nem mentesíti a kötelezettségük alól amit vállaltak az adós halála sem. Olyan esetben, ha az adós örökösei nem hajlandóak fizetni a részleteket, ugyan úgy elkezdik a behajtást, mintha az adós élne és ő mulasztotta volna el fizetési kötelezettségét.

Jó előre tisztázni, hogy ha az adós kötött haláleseti hitelbiztosítást, akkor a biztosító fizet, ha a biztosításban szereplő feltételek teljesülnek.

A pénzintézet nem tud az adós haláláról, ezért jobb a leghamarabb bejelenteni, mivel a bankban csak az látszik, hogy nincs fizetve a hitel, és megindíthatják a behajtási eljárást. Általában csak ilyenkor szokott kiderülni az adós halála.  Póthagyatéki eljárás indítható a hiteltartozásra, ha az örökösök elérhetőek. Az örökösök ilyen esetben járnak nagyon rosszul, hiszen a tartozás folyamatosan növekszik, a hitelt felmondják, így egyben lesz követelve a tartozás teljes összege.

2. Eset ha a kezes halt meg

A kezességvállalás nem örökölhető. Ha az adós rendesen fizette a hiteleit, az elhunyt kezes örököseinek nem adódik ebből problémájuk. Viszont ha a kezes életében még elmaradt tartozása volt  az adósnak, és ez a kezessel közölve is lett, akkor az örökösöknek az elmaradt tartozás mértékéig felelnek ezért.

A kezes halálával a hitel fedezeti része meggyengül ha addig nem volt tartozás. A bank ilyen esetben kérhet bármikor másik fedezetet az adósoktól, igaz ez csak ritka esetekben fordul elő, mivel a tartozás csökkenése miatt kisebb értékű fedezet is elég szokott lenni. Ki szokták számolni és ez alapján döntenek, és ha a törlesztőrészleteket becsületesen fizetik, akkor semmilyen probléma nem szokott felmerülni.

Tippek hitelfelvételhez

Felelős hitelfelvétel

A bevételek és kiadások egyensúlyban tartása családon belül komoly feladatnak számítanak,  és sajnos még a legpontosabb megtervezés mellett is egy-egy váratlan kiadás, például egy háztartási eszköz elromlása  esetén új készülék beszerzése kellemetlen dolognak számít ha nincs betervezve( de ezt hogy is tervezhetnénk be? )A legfontosabb amit tehetünk, hogy váratlan helyzetben sem kezdünk el kapkodni, átgondoltan és számításokkal kell megalapozni mindent döntést.  Hitelt csak abban az esetben szabad felvenni ha megfontoltuk az alábbi szempontokat:

 • Elsőként arról kell meggyőződni,hogy a család vállalni tudja a törlesztőrészletek határidőre történő fizetését.
 • A hitelnyújtó a kölcsön folyósításával teljesíti a kölcsönszerződésben foglalt kötelezettségét, Ön pedig ügyfélként azt a kötelezettséget vállalja, hogy határidőre teljesíti a törlesztőrészleteket. A szerződés aláírásával mindkét fél olyan kötelezettségeket vállal, amelyek nem teljesítése jogi következményekkel jár.
 • Több pénzintézet által nyújtott kölcsön esetében nincsenek váratlan költségek, a szerződéskötéskor megállapított kamat és különböző díjak pedig garantáltan nem változnak.

Mi az a kölcsön?

 • A kölcsönszerződés során a kölcsönadó(bank) pénzt ad a kölcsönvevőnek(adós), ezáltal a kölcsönvevő beleegyezik, hogy a kölcsönre felvett összeget egy közösen meghatározott időpontra kamatokkal együtt visszafizeti. Olyan kölcsön nincs, amit nem kell visszafizetni( a nevében is benne van) és ezzel együtt a kölcsönadónak és a kölcsönvevőnek is kötelezettségei vannak amik a szerződésben vannak leírva.

Kölcsönök típusai

 • Fedezettel biztosított kölcsönök

A kölcsön visszafizetését egy vagy többféle biztosíték garantálja. A biztosíték általában egy, a kölcsön összegével megegyező nagyobb értékű tulajdon, például autó vagy lakás zálogba adás vagy készpénzletétel. Ezen kívül többféle biztosítékfajta létezik.

 • Fedezet nélküli kölcsön

A fedezet nélküli kölcsönt nyújtó bankok és vállalatoknál a kölcsönt kérő ügyfélnek nem kell semmilyen biztosítékot felajánlani azért, hogy megkapja a kölcsönt.

Hogyan őrizzük meg a fizetőképességet?

A különböző helyekről és célokkal felvett kölcsönös törlesztőrészleteinek együttes összege a családi költségvetést nagyon megterhelhetik, feszültség alakulhat ki miattuk. Mindig figyelembe kell venni a család valós pénzügyi teljesítőképességének korlátait, és ezen felül nem kockáztatni.

 • Praktikus megoldás a rendszeres bevételek és kiadások hosszú távú mérlegelésének elkészítése kölcsönfelvétel előtt, és ebből az is kiderül, milyen kötelezettségvállalásra( hitelvállalásra) vagyunk képesek amit biztosan tudunk még teljesíteni határidőre.
 • Hasznos és fontos információnak számít, hogy a család felhalmozott vagyona például lakás, autó stb. és a hitelek( összes tartozás) milyen arányban vannak jelen. A hiteltartozások magas aránya veszélyeztethetik a kiegyensúlyozott családi kassza működtetését. Példáéul ha a hitel fajtája miatt jelzálog terheli ingatlanjukat, annak eladását nagyon megnehezíti.
 • Az egyik legfontosabb dolog, hogy például a fő családfenntartó akinek fizetése jelentősen nyom a latba betegsége vagy bármi egyéb miatti munkakiesése esetén tudják e majd más forrásból fizetni a törlesztőrészleteket.