Szépség kategória bejegyzései

Az ékszertervező Lili Colley hatalmas kalandok elé néz

Miután megnyerte a nemzetközi tehetségkutató ékszer díját 2013-ban, Lili Colley elfoglalt volt. Mindez néhány lenyűgözően csillogó kompozíciót eredményezett, kezdve az olyan lapoknál, mint a Vogue Italia vagy a Vogue Gioiello, majd folytatva a Milánói Divathéten, ahol együttműködött a Manish Arora-val, miközben a kifutón a 2015-ös tavaszi/nyári kollekciójukat mutatták be, végül pedig megjelenve a Párizsi Divathéten is.

A kis londoni stúdiójában Lili legutóbb a Geo Deco kollekción dolgozott, mely már első látásra magára vonzza az emberek figyelmét. Az ékszerek tervezése során egy speciális 3D-s programot használ, mellyel az egyes darabok rétegeit tudja megalkotni 3D-s formában. Számos fényvisszaverő anyag, és egy sor színes fényvezető anyag segítségével, valamint az aranyszínű darabokkal elég látványos formákat tud létrehozni.

A következő kollekciójában, saját elmondása szerint lávára, tűzre, és vulkanikus anyagokra hasonlító ékszereket találhatunk majd: „Szeretnék olyan ékszereket létrehozni, amelyekről az embereknek a tűz, a kristály klaszterek, a tüzes fény, valamint egyfajta építészetileg létrehozott szépség jut az eszükbe.”

A 2014-es Párizsi Divathétre Lili a díjnyertes SuperNova koncepcióval készült. A SuperNova kollekció egy csillag felrobbanását jelképezi, mely beragyogja az egész galaxist, és több energiát sugároz, mint a nap az egész élete során. Ez esetben tehát egyértelmű, hogy a SuperNova kollekcióban minden Swarovski ékszer kristályokkal lett ellátva. Erre a kollekcióra is a tervező lézer vágást használt az egyes rétegek színjátszó hatásának az eléréséhez, így az ékszerek anyagában helyt kapnak bizonyos fényvisszaverő anyagok is- habár ezúttal önmagában már a kristályok is létrehozzák a csillogó hatást. „A Swarovski kristályok olyan formára lettek vágva, hogy maximalizálják a szikrázó csillogást. Az egyes darabokba úgy lettek a kövecskék beágyazva, hogy a fény és az élet tükröződjön a koncepcióban.”

Az ékszertervező Lili Colley hatalmas kalandok elé nézEz volt ugyanakkor a Swarovski első megjelenése a Manish Arora-nál is, ahol az ékszereknek köszönhetően egy új világ nyílt meg. Lili csodálkozott is azon, hogy Manish Arora személyesen kereste fel amiatt, mert megtudta, hogy ő készítette a SuperNova kollekció darabjait! Kérte, hogy bemutathassa az ékszereket a színes ruhadarabjai mellett. Inspirálták egymást, Lili pedig néhány személyre szabott hordható ékszerdarabot is ajándékozott neki. Az élmény, hogy olyan keményen dolgozott és olyan rövid idő alatt hozta létre a kollekcióját, egy értékes betekintést biztosított Lilinek az iparba.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a nemzetközi tehetségkutató és a Swarovski Lili Colley ékszertervező munkájának fontos része, hiszen amint elkezdett a kollekcióján dolgozni eldöntötte, hogy létrehozza a Geo Deco és a SuperNova ékszereket, melyeknek a 2013-ban megjelent nyaklánc darabjai a legnépszerűbbek. Az ékszertervezés képességét már láthattuk Lili Colley-től, és nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az ékszerkollekciók létrehozásának kalandos útja még csak most kezdődik.

Egyre divatosabbak a filmek által ihletett ékszerek

A fantasy műfaj továbbra is sokakat inspirál a kreatív iparágakat illetően, és ez alól nem kivételek az ékszerek sem. A mitikus világ, és a mágikus lények a fantasy műfaj alappillérei, mely magával ragadja a közönséget legyen szó akár filmekről, akár könyvről.

És amíg az irodalomban egyfajta hagyományos művekben a hatalmat, a szeretetet és a kalandot kutatják leginkább, addig a fantasy alapú filmek és televíziós műsorok egyre népszerűbbé válnak. A Gyűrűk Ura trilógia – vagy mostanában inkább a Hobbit-, az Éhezők viadala, és a széles körben nagy népszerűségnek örvendő televíziós sorozatok, mint például a Trónok harca vitathatatlanul hozzájárult ahhoz, hogy hatalmas érdeklődés legyen a műfaj iránt, és úgy tűnik, ez nagyon befolyásolja az ékszerészek gondolkodását is.

Egy nem régi együttműködés a londoni bázisú Crow’s Nest Jewels és a Walt Disney között is arra enged következtetni, hogy számos mostani ékszerkollekció a fantasy ötletéből merített ihletet. A felek egyesítették erejüket, és létrehoztak egy hétrészes kollekciót a nemrégiben megjelent Walt Disney film, a Demóna alapján, mely egy gonosz királynő (akit Angelina Jolie játszik a filmben) történetét meséli el az eredeti Csipkerózsika mese alapján.

Az ékszerkészítők ez esetben például ötleteket merítettek a filmből, a főhős kiemelt motívumaiból, mint például a tűz, a sárkányok, vagy a tövisek. A Crow’s Nest Jewels kreatív igazgatója, Daniel Belevitch tervezett meg végül egy olyan kollekciót, melyben többnyire a fekete gyémánt, és az ónix kapott hangsúlyos szerepet. Kommentálva a partnerséget, a 27 éves Belevitch a következőképp nyilatkozott: „A Disney-vel való munka olyan volt, mint egy valóra vált álom, és hatalmas megtiszteltetés számomra, valamint a márka életében is, hogy ilyen lehetőséget kaptam.

A Demóna kollekció lehetőséget biztosított számomra ahhoz, hogy egy drámai, heves ékszerkollekciót alkossak, melyet eddig nem tudtam elképzelni sem.” A Demóna ékszerkollekció megtalálható az ékszerész weboldalán, a kollekcióban többek között találunk karkötőket, fülmandzsettát, és egy egyedi gyűrűt is, mely piros és sárga zafírokkal lett kiegészítve.

Hasonlóképpen, az HBO csatorna is szerződést kötött az idén a Pyrrha ékszerkészítő céggel annak érdekében, hogy több Trónok harca ékszerkollekciót is elkészíthessenek. A kollekció részeként gyűrűket és nyakláncokat is találunk majd, melyeken az egyes westerosi nemesi családok szimbólumai találhatók.

Persze a fantasy műfaj és a hozzá kapcsolódó ékszerek sora nem lenne teljes, ha nem tennénk említést a Gyűrűk Ura, valamint a Hobbit trilógiákról. Az új-zélandi bázisú Worth & Douglas ékszergyártó cég szerezte meg a jogot arra, hogy Gyűrűk Ura, valamint Hobbit ihletésű ékszereket gyártson, mely kollekciókba többek között bekerült az „Egy gyűrű” is. A Worth & Douglas ékszergyártó cég értékesítési vezetője, Chris Worth elismerte, hogy míg a gyűjtők körében számítottak érdeklődésre, azonban sokkal többen vásárolnak tőlük a kollekcióból, mint azt előre gondolták volna- ez is bizonyítja a tényt, hogy a filmes és fantasy ihletésű ékszerek milyen népszerűségnek örvendenek.

Az ausztrál Lovisa ékszermárka meghódítja Dél-Afrikát

Az első nagy lépés a nyilvánosság elé állása óta az ausztrál divatékszer kereskedelmi lánc, a Lovisa hivatalosan is megerősítette, hogy jelentősen növeli a vállalatának jelenlétét a nemzetközi piacon. A Lovisa eddig 21 divatos kiegészítőket árusító üzletet nyitott meg Dél-Afrikában 2 millió dolláros befektetéssel. A boltok átadóját –amelyről azt nyilatkozták, hogy hasonló nagyságúak, mint a korábbi Lovisa kiskereskedelmi üzletek-, 2015 április 1-jére tervezték, melyet a Dél-Afrikai Reserve Bank jóvá is hagyott.

A Lovisa vezérigazgatója, Shane Fallscheer azt nyilatkozta, hogy ez volt az első olyan alkalom, hogy a cég versenytársakkal nézett szembe, mely fontos lépés volt a bővítés szempontjából is. Amikor arról kérdezték, hogy miért éppen Dél-Afrikát vették célba, Fallscheer a következőképp válaszolt: „Négy éve már jelen vagyunk a dél-afrikai piacon, és izgalmasnak találtuk ezt a piacot, hiszen rendkívül gyorsan fejlődik a középosztály.”

A legtöbb újra megszerzett, illetve megnyitott üzletet átneveztük azonnal a szerződés véglegesítése után, habár a cég azt is megállapította, hogy legalább öt üzletet be fognak zárni a következő hat hónapban, mivel a régióban már számos Lovisa üzlet működik- így ezek feleslegessé válnának. Az új üzletek várhatóan 1,75 millió dollárnyi bevétellel zárnak majd az előre kalkulálások alapján a 2016-os pénzügyi évben.

Fallscheer elmondása szerint: „Nagyon izgatottak vagyunk emiatt a bővítés miatt, hiszen ezzel a lépéssel rendkívül gyorsan már 30 fősre emelkedik a bolthálózatunk Dél-Afrikában, így téve minket a legnagyobb divatékszer kereskedővé az országban, és így biztosítva egy nemzeti lábnyomot az üzleteink számára, mely így az egyik legsikeresebb piacunk. Mindez a Lovisa-t jóval a növekedési előrejelzések elé helyezi, és egyben lehetővé teszi számunkra, hogy további lehetőségek után kutassunk Dél-Afrikában, miközben a célunk az is, hogy más piacokra is betörjünk, mind cégek mellé, mind pedig franchise szinten.”

2014 október végéig mindösszesen 12 Lovisa üzlet működött Dél-Afrikában, és mindaz nem volt várható, hogy az év közepén 35-re emelkedik. A cég előrejelzései azt is mutatják, hogy júniusban 150 ausztrál üzlet fog működni- héttel kevesebb, mint a tavaly októberi szám.

Mindezt kommentálva, Fallscheer a következőképp nyilatkozott: „A hazai piacainkon (Ausztráliában, és Új-Zélandon) úgy érezzük, hogy már eléggé stabilan működünk, ezzel együtt azonban már kicsit túl is futott a szekerünk, ezért szeretnénk felfedezni az olyan nemzetközi területeket, mint Ázsia, vagy a távolabbi régiók.” Összességében, a Lovisa ékszer kiskereskedő üzletlánc júniusra várhatóan 244 üzlettel fog büszkélkedni, a tavaly októberben számolt 220 üzletéhez képest.

Az iparági piackutató cég, az IBISWorld szerint, a divatékszer iparága óriási növekedést mutatott az elmúlt öt év során, és ez talán annak tudható be, hogy már nem vonatkoznak rá olyan szigorú kereskedelmi feltételek, mint amelyek az egyéb kiskereskedelmi iparágakat is sújtják.

A legszebb Disney által ihletett eljegyzési gyűrűk

A mesevilág királynői, pontosabban legtöbbször a hercegnői már régóta szolgálnak ihletül az ékszertervezőknek. De úgy tűnik, a való életben a hercegnők nem csakhogy a múzsái az ékszertervezőknek, hanem egyenesen a Disney elvarázsolt világába varázsolják a tündéri ékszereket. Az egyesült államokbeli bázisú Disney Engagement Rings által megtervezett ékszerekből álló kollekció számos olyan eljegyzési gyűrűt tartalmaz, melyet a The Walt Disney Company hercegnői inspiráltak.

Az egyes darabokat úgy tervezték meg –közülük számosat, melyekben többféle színes drágakő ötvözete is található-, hogy akár a 10 legikonikusabb Disney hercegnő is viselhetné őket a mesékben, például Hófehérke, vagy éppen Hamupipőke. Habár mindez egy fiktív mesevilágon alapszik, mégis nem ez az első példa a mesehősök és hercegnők által ihletett ékszerek megjelenésére.

A tavalyi évben korábban például a „Grace – Monaco csillaga” című filmben tűntek fel Grace Kelly kedvenc Cartier darabjai, melyek központi szerepet kapnak a filmben, ezzel is hangsúlyozva azt, hogy valójában a hercegnő életében is milyen jelentősek voltak ezek a darabok. A Disney weboldala szerint, minden egyes gyűrű egy-egy kézzel készített darab, melyben egyedileg formára faragott drágakövek vannak tökéletes precizitással elhelyezve. Minden egyes gyűrű testre szabható, azaz egyedi üzenet gravírozható a belsejébe.

Hófehérke:

Hófehérkének, az eredeti Disney hercegnőnek olyan fehér a bőre mint a hó, olyan fekete a haja mint az ében, és olyan vörös az ajka, mint a rózsa. A gyűrűt úgy tervezték meg, hogy természetre hasonlító, és leginkább virágmotívumok legyenek rajta, akárcsak a mesében. A fehérarany gyűrű közepén egy rubin drágakő ékeskedik, melyet kék és sárga zafír ölel körül.

Hamupipőke:

A mese 1950-ben jelent meg, és Hamupipőke volt a második hercegnő, akit a Walt Disney megalkotott. Hamupipőkét mindvégig az intelligencia, és a nagylelkűség jellemezte, még akkor is, amikor szolgaként kellett élnie a gonosz mostohaanyjával. A gyűrűben is meglátszanak ezek a csodálatra méltó vonások, melyet jól jelképez a két sor akvamarin drágakő, melyek egy kékszínű topázt vesznek körül. A fehérarany ékszeren fehér apró zafírok teszik még szebbé a gyűrű két oldalát.

Csipkerózsika:

A harmadik Disney hercegnő Auróra volt, akit 1959-ben ismerhettünk meg először. Jellemző rá, hogy reménytelenül romantikus, miközben egyszerre félénk és kedves karakter, valamint nagyon jellegzetes a csodás szőke haja, mely úgy ragyog, akár a napsütés. A gyűrű a hercegnő haját is jelképezi az arany fonatszerű minta segítségével, mely kihangsúlyozza a csodás rózsaszín szív alakú turmalint, az apróbb gyémántokat, és a központi rózsaszín zafírt.

A három legismertebb Disney hercegnőn kívül még további hét olyan fontos meseszereplő van, akiknek egyedi gyűrűt készítettek. Fontos többek között megemlíteni Arielt, a Kis Hableányból, akinek a gyűrűjében a tenger színei köszönnek vissza lila- piros- zöld drágakövekkel. Nem hagyhatjuk ki a Szépség és a szörnyeteg című mese hercegnőjét Belle-t sem, valamint az Aranyhaj-ból Rapunzelt, akik szépséges arany gyűrűt kaptak. A többi Disney meseszereplő –Jasmine (Aladdin), Mulan, Tiana (A hercegnő és a béka)- fehérarany gyűrűt kaptak különböző drágaköves kiegészítésekkel, egyedül Pocahontas kapott rózsaarany színű ékszert.