Tiszta otthon kategória bejegyzései

A darálós wc eldugulása, karbantartása, duguláselhárítása

Ugye sokan még csak nem is hallottak a darálós wc-ről?

Pedig létezik ilyen, még a mai napig is megtalálható, nem csak Magyarországon, sőt, főleg nem itt. A darálós wc-k típusával akkor találkozunk, mikor egy századfordulós, még nem teljesen felújított lakásban járunk. Az ilyen eszköz ugyanis azt a célt szolgálja, hogy a nem megfelelő átmérőjű lefolyócsövek számára elvezethetővé tegyék a szennyvíz darabos részeit – tudtuk meg BL online wc duguláselhárítás portáltól.

A nem megfelelő átmérő a 110 mm-nél keskenyebb csöveket, általában sokkal keskenyebbeket, 32- 63 mm, jelent. Ebbe a rendszerbe megfelelő állagúvá kell tenni a szennyeződéseket, és be kell pumpálni a rendszerbe. Az ilyen, keskeny átmérőjű csövek még abból az időből valók, mikor a vízvezetékezés még nem volt felkészülve a lakásban elhelyezendő angol wc-re. Jellemzően csak konyhai és tisztálkodási célokra voltak alkalmasak.

Az utólagos wc beépítéskor ezekre a vékony, mosogatócsőnek alkalmas vezetékekre kötötték rá a darálót, majd arra a wc-t. Nagyobb házak esetében nem mindig van arra lehetőség, hogy hipp-hopp átvezetékezzék az egészet. A daráló egy hasznos eszköz, de rengeteg hátránya is van. A régi csövek sokszor még a ledarált szennyeződés elvezetésére sem alkalmasak, vízkövesek és hát valóban nagyon keskeny átmérőjűek. Könnyen kialakul bennük dugulás. Az ilyen vezetékeket a lehető leghamarabb ki kell cserélni, mert átmosásuk már nem lehetséges és mivel régiek, a csőtörés kockázata igen nagy. A csőgörény, magasnyomású mosó, sűrített levegő sem jó megoldás a dugulás elhárítására, mert a régi csövek szétcsúszhatnak vagy szétrepedhetnek és máris lehet bontani. A másik probléma, hogy a daráló árammal működik.

Egy áramszünet esetén a folyamat nem játszódik le, így a wc-t nem lehet lehúzni. Az áramszünetek nem jellemzőek és, ha vannak is, csak rövid ideig tartanak, de bármikor előfordulhat olyasmi, hogy a házon szerelési munkálatokat végeznek vagy viharban leszakad egy vezeték. Kijelenthető tehát, hogy a darálós wc csak ideiglenes megoldásnak jó. A daráló eldugulását sok minden okozhatja. Ugyanúgy ki van téve a vízkövesedésnek és az egyéb lerakódásoknak, mint bármely más szerkezet, amin víz, szennyvíz folyik át. Emellett a wc papír is feltekeredhet belül a darálóra, amit szerencsére könnyű eltávolítani, de nem valami felemelő művelet. A daráló szétszerelése megoldás lehet a dugulás elhárítására, ha abban alakult ki valami probléma.

Ezt csak úgy tudhatjuk meg, hogy szétszedjük a szerkezetet. Első lépésként áramtalanítsuk, ez igen fontos! Általában elég kicsavarni négy kis csavart és levehetővé válik a teteje. Itt kezdődik a gusztustalan rész. Ki kell merni a szennylét, hogy meglássuk, mi a helyzet. Kell gumikesztyű. Ha el tudjuk távolítani a dugulás okát, nyertünk. Ha valami feltekeredett azt nem mindig könnyű levenni. Hajszál is bekerülhet, ezzel megszenvedünk, vagy jöhet a szakember. Ha a dugulás nem a darálóban alakult ki, nem segítenek a vegyszerek, hiszen azok nagyon lassan jutnak el a duguláshoz a darálón keresztül. Ismét csak a szakember segíthet.

Mitől is lesz oly gyakran dugulás a fürdőszobában?

A fürdőszobai dugulások számos okra vezethetők vissza. Nem egyszerűen csak arról van szó, hogy véletlenül egy nagyobb tárgy került a lefolyóba, hanem sokszor bizony hosszú folyamat vezet a dugulás kialakulásához. Ennek szerencsére vannak előjelei, így ha odafigyelünk, még a probléma kialakulása előtt orvosolni tudjuk a bajt.

A fürdőszobában legalább három helyen, de általában inkább négy vagy öt helyen jutnak be anyagok a lefolyóba. Az alapvető kézmosó, kád/zuhanyzó, padlóösszefolyó (sokak által szuezként ismert) mellett ott van még a mosógép kivezetője vagy kád és zuhanyzó egyaránt. A padlóösszefolyó egy igen hasznos holmi, ugyanakkor elég nagy felület ahhoz, hogy a padlóról bekerüljenek különböző, darabos szennyeződések. Ennél folyik össze a kád, zuhanyzó és mosdó csöve, innen indul egy lefelé a fürdőszobában elhasznált víz. A mosógépből sok esetben a kádba folyik a víz, de az újabbaknál már külön be van kötve a kivezetés is.

A padlóösszefolyóban így mindenhonnan összegyűlik a trutyi, amit innen könnyű kiemelni, ha nem indul el kifelé. Ráadásul innen még bele lehet piszkálni a csövekbe is, hátha elérjük a dugulás okát. Ezek miatt nagyon előnyös, ugyanakkor több hátránya is van. A már említett bepotyogás vagy pont az, hogy az összegyűlt szilárd anyagok egyben indulnak el a szennyvízelvezetőben, és valahol könnyen megakadnak. Emellett, ha nem tisztítjuk rendszeresen bűzforrássá és baktériumtenyészetté alakul. A dugulások okainak feltárását kezdjük talán a kád vagy zuhanyzó lefolyójánál. A hajmosáskor vagy lábborotváláskor bekerülő haj, szőr nagyon csúnya dugulások okozója lehet. Érdemes mindig berakni a szűrőt, amit lehet műanyag és fém kivitelben is kapni. Ez megfogja a szilárd dolgok legnagyobb részét. Egyetlen hátránya, hogy a víz lassabban folyik le miatta, és nem olyan nagy sodróerővel zúdul végig, ahogy kellene.

A hajak és szőrök megtapadnak a zsíros lerakódásokban vagy a vízkőben, ezeken pedig más dolgok is fennakadnak. Az még a jobbik eset, mikor a lefolyóból kihúzgáljuk a hajas szöszös gusztustalan csomót.

A rosszabbik az, ha valahol távolabb áll be. A mosdónál ez szintén előfordulhat. A borotválkozás vagy a fésülködés szintén szőrt és hajat juttat a rendszerbe. Borotválkozásnál érdemes egy újságpapírt beteríteni a mosdókagylóba, így azt csak össze kell gyűrni és mehet a szemétbe, a lefolyó pedig nem dugul el. Nagyon sokat ront a helyzeten a samponok, tusfürdők, szappanok vagy fürdőolajok túlzott használata. Ezek csak bizonyos arányban oldódnak fel a vízben.

Ha túl sokat használunk belőlük, ugyanúgy megtapadnak a csövek falán, ahogy a zsír. A mosógépeknél szintén nagy kárt okozhat, ha több mosószert használunk, mint amennyit előírtak. A mosógépek esetében ráadásul fokozottan jellemző a szöszök lefolyóba jutása, ahogy az összeállt zsíros csomók, vízkődarabok bejutása is. Ezek egy darabig a mosógépben leragadnak, majd apránként leválnak és eltömíthetik valahol a csövet. Figyeljünk oda ezekre, mossuk át a mosógépet és a lefolyókat rendszeresen, hogy a lerakódások ne szűkíthessék a cső keresztmetszetét.

WC duguláselhárítás bórax segítségével

A wc duguláselhárítás nehéz munka, megfelelő eszközök és szerek nélkül lehetetlen célt érni. Nem kell megijedni, az eszközök és szerek nem speciális dolgok, sok esetben elég egy pumpa vagy valami lefolyótisztító, esetleg valami környezetbarát anyag, mint például a bórax. A bórax könnyen beszerezhető, bármely háztartási boltban kapható, általában por formájában, puha fehér kristályos anyagként. Mit kell tudni a bóraxról?

Neve a perzsa „burah” szóból ered, tudományos elnevezése nátrium-borát vagy mégtudományosabban nátrium-tetraborat, E285, régiesen póris.

Ez az anyag a bórsav nátriummal alkotott sója, ami nem egyenlő a bórsavval. Jól oldódik vízben, ezért is jobb, mint a bolti vegyszerek. Nagyon kell vele vigyázni, ugyanis hiába környezetbarát, embereknél 0,1 – 0,5 g/testsúlykg bórax mérgezést okoz, legtöbbször halált is. Nagyon lassan ürül ki a szervezetből, a vesén keresztül. Vese és májbántalmakat okozhat. Érdekesség, hogy a Tudor dinasztia ideje alatt Angliában arcfehérítésre használták más vegyületekkel keverve. Ilyesmire semmiképpen ne használjuk, maradjunk inkább a takarításban, a wc duguláselhárítás területén való felhasználásánál. Alkalmazása igen egyszerű, ám megkerülhetetlen biztonsági intézkedéseket igényel. Egy használaton kívüli pohár segítségével öntsük a bóraxot a lefolyóba.

Tökéletesen megfelel erre a célra a műanyagflakon levágott alja is. Amit összebóraxoztunk, azt már úgysem fogjuk használni másra. Körülbelül egy nagyobb bögrényi mennyiség elég lesz elsőre. Erre ráöntünk 4-5 deciliter, forrásban lévő vizet. Ennyi a dolgunk, majd gyorsan távozni. 15-20 perc elteltével visszamehetünk és ellenőrizhetjük, hogy sikeres volt-e az akció. Ha nem sikerült elhárítani a dugulást, érdemes megpróbálni újból. Mindenképpen viseljünk gumikesztyűt, védőszemüveget (egy napszemüveg is megteszi, ha nincs más), gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről és ne tartózkodjunk a helyiségben, miközben hat a bórax. A felszabaduló gázok belégzése veszélyes. Ha sikerült felbomlasztani a dugót, mossuk át a wc-t. Öblítsük le néhányszor vagy öntsünk bele egy nagy edény forró vizet. A wc duguláselhárítás közkedvelt anyaga a bórax, ám sajnos nem mindig jelent megoldást. Ha másodszori próbálkozásra sem arattunk sikert, még meg lehet próbálni a pumpát. Lehet, hogy a bórax és forró víz kémiai folyamatai fellazították a dugót, ami a pumpálás hatására széteshet. A wc dugulásának egyik oka a vízkő, ami egyre jobban beszűkíti a csövek átmérőjét. A bórax ezen is segít, hatékony vízkőoldó szer. Az ecetről is ezt tudjuk, ám a kettőt keverni nem érdemes, ugyanis semlegesítik egymást. Éppen ezért, ha bórax ment a bőrünkre, ne vízzel akarjuk lemosni, mert azzal csak fokozzuk a maró hatást. Öntsünk ecetet a felületre, ezzel semlegesítve a bóraxot. És természetesen forduljunk orvoshoz. A wc duguláselhárítás bóraxszal hatékony módszer és kevésbé károsítja a környezetet, mint a boltban kapható, erős vegyszerek. Legyünk óvatosak, hatékonyak és környezettudatosak!

Mikor a konyhamalac eldugul

A konyhamalac újra és újra divatját éli, számos háztartásban használják, de koránt sem annyira elterjedt Magyarországon, mint például Észak-Amerikában. Ez tulajdonképpen egy kisebb daráló, amit a mosogató és a lefolyó közé bekötve végzi munkáját. Lényege, hogy a mosogatóba kerülő nagyobb darabkákat ledarálja, így azok szemcsés állapotban kerülnek a lefolyóba. Így könnyen elviszi őket a víz, a dugulások kialakulásának esélyét csökkentve. Tévhit, hogy így aztán nem lesz dugulás, de az is, hogy a konyamalac állandóan dugulást okoz. A zsíros anyagok ugyanúgy átfolynak és megtapadnak a csöveken, mint más esetben és ezekhez hozzáragadhatnak a kisebb szemcsék is, így ugyanolyan esély van a dugulás kialakulására, mint ha nem lenne darálónk.

Egy igen fontos dolog, hogy a folyamatos dugulások oka, a nem megfelelően felmért csőkapacitás. Ha nem szakember építi be a konyhamalacot, könnyen lehet, hogy olyan átmérőjű csőre kerül, ami nem felel meg az elvárásoknak. A konyhamalacot 40 mm vastagságú csőnél keskenyebbre nem szabad rákötni, mivel a ledarált anyagok azon nem tudnak olyan könnyedén áthaladni. A 40 mm az alsó határ, de ideálisnak az 50 mm mondható. A konyhamalacba nem lehet mindent beleönteni. Az ételt igen, de más kemény dolgokat nem. A daráló kései rozsdamentes, erős darabok, ugyanakkor a szögekkel, dióhéjjal és hasonlókkal még ezek sem bánnak el. Az ilyesmi nem csak dugulást okozhat, tönkre is teheti konyhamalacunkat. A dugulások elkerülése végett ügyeljünk rá, hogy csak olyan kerüljön a lefolyóba, amit biztosan péppé tud darálni a malac. Mindemellett ezt is, ahogy más gépeket is, folyamatosan karban kell tartani. Időnként egy tisztító átmosás vagy akár a szétszerelés is ajánlott, de csak hozzáértőknek. Ecettel vagy hasonló dolgokkal átmosva nem vízkövesedik, a zsíros szennyeződés nem tapad meg rajta.

Az ilyen tisztogatás a csöveknek is jót tesz, nem szabad elhanyagolni, mert a lerakódás szűkítik a csövek belső átmérőjét, ami fokozza a dugulás kialakulását. Az eldugult konyhamalacnál meg lehet próbálni a lefolyótisztítókat, vagy környezetbarát módon a házi praktikákból ismert ecet és szódabikarbóna párost, esetleg trisót vagy bóraxot. Ha nem vált be, akkor marad a szétszerelés. Jobb esetben csak a konyhamalac dugult el és a szétszerelés után ki tudjuk venni a dugulás okát. A konyhamalacnál nagyon oda kell figyelni, hogy ne legyen áram alatt, mikor szereljük. A késeivel is csak óvatosan, igen éles darabok! Ha még soha nem csináltunk ilyesmit, jobb, ha nem állunk neki, ám ha mégis nagyon vállalkozó kedvűek vagyunk, akkor csak nagyon lassan és megfontoltan dolgozzunk. Figyeljük meg mit honnan vettünk le, hogyan kapcsolódtak egymáshoz a részek. Ez azért fontos, hogy a munka végeztével össze tudjuk majd rendesen rakni. Ha szétszedtük és megtaláltuk a dugulás okát, ami legtöbbször a kivezető cső szájánál gyűlik össze, megoldottuk a problémát. Az összerakással viszont ne siessünk. Ha már úgyis nyitva a malac, takarítsuk át, fertőtlenítsük belülről.

Ügyeljünk a higiéniára dugulás előtt és után is!

A duguláselhárítás egy igen kellemetlen munka, ami nem csupán magának a dugulásnak a megszüntetését jelenti, hanem előkészületeket és utómunkát is. Mindkettő megkerülhetetlen, ha tisztán és higiénikusan akarunk élni. A lefolyón keresztül távozik a szennyvíz, így a benne lévő baktériumok megtapadhatnak a cső falán.

Ha nem megfelelő előkészületekkel állunk neki a duguláselhárításnak valamint utána nem fertőtlenítünk megfelelően, fertőzésveszélynek tesszük ki magunkat és környezetünket. A lefolyók fertőtlenítése nem csak dugulás után fontos, hanem rendszeresen érdemes néhány percet szánni rá. A duguláselhárítási előkészületek azért nagyon fontosak, mert ha nem készülünk fel kellően az esetleges gusztustalanságokra, nagy meglepetésekben lehet részünk.

Aki csinált már ilyesmit, tudhatja, hogy különböző gusztustalanságok kerülnek elő ilyenkor, valamint nem ritka az sem, hogy a szennyvíz folyik szanaszét. Az egyik legfontosabb, felvenni a gumikesztyűt. Vödör és felmosó is kell, legyen a kezünk ügyében egy nagyobb méretű rongy, amit nem baj, ha majd ki kell dobni. A különböző szereket és eszközöket készítsük elő, hogy gyorsan elő tudjuk venni őket, ha kellenek. Fontos elpakolni a környékről. Nem csupán a padlóról, ahol szétfolyik a víz, de olyan helyekről is, ahová esetleg felfröccsenhet. Ha ez megvan, gondoskodjunk még a szellőzésről is. Valószínűleg büdös lesz. Ha bolti lefolyótisztítót vagy éppen bóraxot, trisót használunk, mindenképpen legyen nyitva több ablak, és ilyenkor egy védőszemüveg is jól jön. Ha ilyesmi nincs otthon, tegyünk fel egy nagyméretű napszemüveget, a fröccsenéstől ez is védhet. Ruházatunk is legyen olyan, amit nem sajnálunk, a cipőt meg lehessen könnyen takarítani. A dugulás elhárítása után jön a következő fontos fázis, a takarítás, fertőtlenítés.

A feljövő szennyvíz magával hozza a baktériumokat. A rothadó trutyi tökéletes táptalaj ezek elszaporodására, így szép kis tenyészet kerülhet elő. Ez nem látszik ugyan, de a legnagyobb valószínűséggel ott van. Nem elég csak felmosni, magát a csövet, a lefolyót is át kell mosni valami kőkemény fertőtlenítővel. Nem kell azonnal a bolti szerekhez nyúlni, azok nem környezetbarát dolgok. Ecet és szódabikarbóna szinte mindenhol van otthon. Az ecet egy olyan természetes anyag, ami fertőtlenítésre, vízkő és zsír oldására, fehérítésre és szagtalanításra is alkalmas. Öntsünk belőle a lefolyóba és környékére, majd hagyjuk egy kicsit, hadd végezze dolgát. A hatás fokozása érdekében az ecetet forró állapotában öntsük a lefolyóba.

A csőnek bírnia kell, nem lesz gond. Ha még ehhez egy-egy bögre szódabikarbónát is adunk, csodás eredményt érhetünk el. Ne maradjunk a helyiségben, az ecetgőz nem tesz jót. Egy negyed óra elteltével újra felmoshatunk, és így már nem vagyunk veszélyben. A fertőtlenítés igen fontos, így ha ekkor vegyszert használunk, megbocsátható dolog. A lényeg az, hogy a lefolyó és a helyiség, valamint minden egyes eszköz, amit használtunk kellően tiszta és baktériumoktól mentes legyen.

Duguláselhárításról általánosságban

A dugulások három fajtába soroljuk:

 1. Csatornadugulás
 2. Wc dugulás
 3. Lefolyó dugulás

A dugulások kialakulásának több oka is lehet.

Duguláselhárításról általánosságban

Duguláselhárítás esetén segítséget kérhet a dugulaselharitas.ma weboldalon.

Általában idegen anyag kerül a csőbe. Kültéri csöveknél a gyökerek jelenthetnek problémát. A cső lejtésének megfelelő kialakításának hiánya is gondot jelezhet. Ezekből adódóan felgyülemlik a sár és szenny és ez dugulást okoz.  Ha nagy esőzés érkezik, előfordulhat, hogy a kivezető csőben visszafelé áramlik a víz. Nem érdemes az eső vizet a csatornába kötni, mivel ha a visszacsapó szelep lezár, akkor az esővíz a ház szennyvizét visszamossa a pincébe.

Ezeken kívül természetesen bármi okozhat kellemetlen problémát. Például a szomszédban lévő építkezés, egy csatornába beszorult patkány és még sok minden.

Ha nem lehet tudni a dugulás okát, érdemes átvizsgáltatni a szennyvízelvezető rendszert műszerrel, szakember által.

Pár szót részletesebben a dugulások fajtáiról

1. Lefolyó dugulása

A lefolyódugulás fő okai:

 • Mosogatáskor nagy mennyiségű ételmaradék került a lefolyóba
 • Idegen anyagok eltorlaszolták a víz útját ezért lerakódás képződik majd dugulás alakul ki. Bármilyen idegen test okozhat problémát: kiskanál, fadarabok, csontdarabok…
 • Nem megfelelően építették ki a lefolyó lejtését

A lefolyók kitisztítása pumpával, vegyszeresen, vagy csőgörénnyel lehetséges.

Lefolyótisztítás menete

A házak, lakások, épületek beltéri eldugult részeiben történik a lefolyók kitisztítása. Első lehetséges megoldás kisebb szennyeződések és dugulások esetén a vegyszeres duguláselhárítás. Ennek az a hatásmechanizmusa, hogy a vegyszer fel tudja oldani a lefolyóban lerakódott szennyeződést, a vízáram segítségével pedig kimozdul a dugó. A duguláselhárítás másik módja a csőgörény.  Beltéren történő duguláselhárításnál ez a legjobb módszer, mivel a woma( vízsugaras tisztítás) szétnyomhatja a csöveket belülről, elmozdíthatja a szanitereket is, és sajnos ilyen esetekben a lakásba a szennyvíz nagy erőkkel törhet fel a wc-ből és a lefolyókból.

Házilag javasolt módszerek lefolyódugulás esetére:

 • Kis méretű dugulás esetén szennyvíz pumpa
 • Közepes dugulás esetén vegyszeres oldószerek, például sósav ( ez nem környezetkímélő módszer!)
 • Közepes de makacsabb vagy erős dugulás esetén Motoros csőgörény

2. Wc dugulása

A wc dugulások fő okai

A wc-k eldugulását legtöbbször egy idegen anyag bekerülése jelenti.

Idegen anyag legtöbbször tampon és tisztasági betét, építési törmelék, összesűrűsödött ürülék, nagy mennyiségű ragasztó, nagy mennyiségű újságpapír, tisztító szerek flakonja és még sok egyéb.

A wc dugulásának ezen kívül még lehetnek okai, amely nem idegen anyag által jön létre.

 • nem megfelelő a csatornalefolyónk lejtése,
 • túl telítődött emésztő,
 • csatornadugulás okai.
 • Egyéb nem megfelelő használat miatt

A wc dugulás elhárítás folyamata

A bűzelzáró eléggé íves alkatrész, így ezt le kell szerelni az elhárítás során, mivel ezen átdugva a csőgörényt nem lenne kellő mértékű a duguláselhárítás.  Ha idegen tárgy van a lefolyóban, a csőgörény hatékonyan elbánik azokkal, egyszerűen ledarálja azokat, így a probléma könnyen orvosolható. Viszont ha valami fém alapú tárgy, vagy építési nagy mennyiségű hulladék került a rendszerbe itt már nem elég sajnos a görény beiktatása, de ilyen esetek ritkán fordulnak elő.

WC dugulás elhárítás vegyszerrel

Amennyiben valamilyen könnyű anyag, mondjuk ételmaradék okozza a dugulást megpróbálhatunk olyan anyagot önteni a wc-be ami oldószerként működik.

3. A csatornarendszer dugulása

A csatornarendszer eltömődése nagyrészt kültéri probléma. Általában a gyökerek, hajszálgyökerek nőnek be az illesztéseknél, majd a tápanyag utánpótlása miatt óriásira nőhetnek ezzel akadályozva a víz áramlását. A nagy esőzések alatt visszafelé folyik a szennyvíz az utcáról, kiemelten veszélyes, amikor a tetőcsatornákból is a szennyvízbe vezettetjük a vizet, igaz ha működik a visszacsapó szelep elvileg nem lehet gond, de a nagy mennyiségű, tetőről lezúduló víz a ház saját belső csőrendszerét tölti fel, majd el is árasztja a házat. Ezen kívül egyéb idegen anyagok is okozhatnak csatorna dugulást. Megtelhet az emésztő és felgyűlik a sár is benne, ilyenkor a kiszippantás már nem megoldás, mivel a sár össze van sűrűsödve ezáltal dugulást okozva.

Budapestet sem kímélik a dugulások:
A 16. kerületben duguláselhárítás kapcsán a dugulaselharitas.ma lesz a megfelelő megoldás!

Bonyolult művelet a duguláselhárításban: A szifon szétszerelése

A szifon szétszerelése némi kézügyességet igényel.

Általában a lerakódások magában a szifonban találhatók. Szakembert hívni akkor érdemes ha régebbi készülékről van szó, nehogy még nagyobb baj legyen a házi barkácsolásnak a vége. Ha nem tudunk szakembert hívni a szifon szétszereléséhez, akkor egy ronggyal védjük a szifon anyacsavarját a sérülés elkerülése érdekében, illetve nehogy megkarcolódjon a krómréteg.

Egy vödröt rakjunk a szifon alá.

Fogjunk egy drótkefét vagy üvegmosót és tisztítsuk ki a szifont, öblítsük át alaposan, ha ügyesek voltunk, akkor megtaláltuk a dugulás okát, ezután szereljük vissza.

A nagyon idős szifonokkal nem érdemes bajlódni, jobb kicserélni, mert 2000 Ft körüli árban már kapható.

Az újabb szifonoknál semmi nehézséggel nem kell szembenéznünk, szerszámokra se lesz szükségünk.
A mosogató vagy a mosdó nyílását torlaszoljuk el egy ronggyal, a szifon alá itt is helyezzünk egy vödröt. Le kell csavarni a szifon alját, szedjük ki a felhalmozódott szennyből álló dugót ami akadályozta eddig a víz folyását, öblítsük ki a szifont ezután és rakjuk vissza a helyére.

Figyeljünk arra, hogy pontosan úgy legyen visszaszerelve ahogy addig volt!

A szifon összeszerelésének végeztével ellenőrizzük, hogy a tömítések helyükre kerültek e, teszteljük a víz folyatásával nem e csepeg a víz az érintkezéseknél, illetve csavarmeneteknél. Néhány óra elteltével ismét érdemes tesztelni, jelentkezik e csepegés.

A kopott tömítéseket nem érdemes visszarakni, Az újakat bekenhetjük szilikont tartalmazó vazelinnel.

A dugulás megelőzésére a legjobb módszer a szifon karbantartása, amihez úgy tudunk hozzájárulni, hogy az előírtál nem használunk több mosogatószert. Sokan beleöntik deciszámra a mosogatószert a mosogatóba, pedig itt a kevesebb minden szempontból több.

Gyakori hibának számít, hogy a mosogatógépet a konyhai mosogató szifonjába kötik be. Nem árt mosogatás előtt a mosogatni való edényt és evőeszközt előtte szárazra törölni konyhai papírtörlővel, illetve az ételmaradékokat(még a kisebbeket is!) szemétbe kell dobni.

Havonta egy alkalommal át kellene mosni minden háztartásban a szifonokat, és ezt lehetőleg környezetbarát módon tegyük meg, például kávézaccal!

Otthoni lefolyótisztítás géljei

Mirax lefolyótisztító gél (termékleírás)

A teljes mértékben szagtalan, sűrű, gél állagú Mirax tisztítószer szintén hatékony fegyver a dugulás elleni harcban. Minden szerves szennyeződéssel elbánik,legyen szó szappanlerakódásról, hajról, ételmaradékról vagy zsírról.

Ha csak kitisztítani szeretnéd a lefolyócsöveket, elég két deciliternyit a nyílásba öntened, majd néhány perc után leöblítened – a műveletet érdemes hetente elvégezned. Makacs dugulás esetén azonban tanácsos a flakon egész tartalmát a lefolyóba engedned, majd egy órán keresztül hagynod, hogy a szer feloldja a csövek falára rakódott szennyeződést. A műveletet csak akkor ismételd meg, ha nem tapasztalsz változást, általában azonban ennyi elég ahhoz, hogy a lefolyócsövek ismét átjárhatóak legyenek.

Septifos lefolyótisztító (termékleírás)

Ha nem csak a WC-ben, de a konyhában és a fürdőszobában lévő lefolyókra is ráférne egy jó alapos tisztítás, akkor érdemes kipróbálnod a Septifos lefolyótisztító gélt. Kifejezetten a szerves anyagok oldására fejlesztették ki, ezért hatékony segítség a konyhában is.

Eltünteti a legmakacsabb lerakódásokat, és ezzel együtt a kellemetlen szagokat is hatástalanítja. A lefolyók heti-kétheti tisztításához elegendő belőle két kupaknyit a lefolyóba önteni. Ha a víz lassan folyik csak le – ami egyértelmű jele a dugulásnak -, a műveletet érdemes még két egymást követő napon megismételni. Makacs dugulás vagy a WC esetén négy-öt kupaknyit is használhatsz belőle. A szer a legrégebbi lerakódásokat is feloldja a csövekben, melyek aztán akadálytalanul távoznak majd a csatornába.

Peridox (DE) duguláselhárító( termékleírás)

A színtelen, kifejezetten dugulás elhárítására kifejlesztett, Peridox (DE) tisztítószer tömény lúgtartalmának köszönheti rendkívüli erejét. A használatával gyorsan és hatásosan számolhatsz le a dugulással, és szüntetheted meg a kellemetlen csatornaszagot a fürdőben és a WC-ben. Miközben minden szerves jellegű szennyeződéssel elbánik, nem károsítja a lefolyót és annak alkatrészeit.

Ráadásul nem is kell sok belőle: megelőzésként elég hetente egy-két decit a lefolyóba önteni, majd fél órán át hagyni, hogy kifejthesse hatását. Ha lassan folyik le a víz, három-öt decit is beleönthetsz, teljes dugulás esetén pedig a flakon felét öntsd a csőbe.

Otthoni lefolyótisztítás-ha még nem olyan nagy a baj!

Duguláselhárítás folyékony lefolyótisztítókkal

Vegyszeres megoldás

A vegyszeres megoldás, a folyékony lefolyótisztítók által természetesen kényelmes és hatásos módszernek bizonyul(csak enyhébb dugulások esetén), de alkalmazásuknál komolyan meg kell gondolni mit teszünk. Könnyelműen levesszük az üzletek polcairól, pedig ez nem egy zacskó kenyér.. Érdemes lenne néha a környezetvédelemre is figyelni.

A folyékony tisztítószerek választéka szinte kifogyhatatlan, rengeteg termékkel és gyártóval találkozhatunk az üzletek polcain. Rendszerint lúgos kémhatású szerekkel van dolga az embernek, ami a bőrrel érintkezve, illetve szembe kerülve nagyon erősen maró hatásúak( hasonlóak mint a szilárd halmazállapotúak).

A folyékony lefolyótisztítók hatóanyaga nagy részben nátrium-hidroxid, mellyel nagyon óvatosan kell bánni, hisz oxigénnel és vízzel vegyülve az egészségre káros, mérgező gáz keletkezhet. Természetesen ezeket a szereket is a többi fertőtlenítő szerhez hasonlóan, gyerekektől teljesen elzárva kell tartani. Gumikesztyűt is minden esetben húzni kell!  A termékeket magunknak kell kitapasztalni, lényegébe hatásilag egyformák. Az árakban lehetnek nagy eltérések, ezért érdemes körbenézni több helyen. A folyékony lefolyótisztító szerek ennek ellenére kizárólag megelőzésre és enyhébb dugulások elhárítására valók!

Környezetbarátoknak  mindenképp az enzimalapú lefolyótisztítók ajánlottak( természetesen nem csak nekik, hanem jobb lenne ha mindenki ilyesmikkel próbálkozna!!)

Ha már nem segít a házi módszer akkor mindenképp szakembert hívjanak, a komolyabb dugulás elkerülése érdekében.

Granulátumos lefolyó tisztítás

A granulátumok különböző alapanyagokból állnak, általában lúgos kémhatásúak( nitrát, nátrium-karbonát-aluméniumgolyócskák).

A kémiai reakciók hatására hő és hidrogén jön létre, mely fellazítja a dugulást okozó gócot. Mindeközben kellemetlen, büdös és szúrós szag keletkezik, mivel a nitrát a hidrogént ammóniává köti , ami bűzzel párosul. Ezt a gőzt még véletlenül se lélegezzük be mert enyhébb esetben égő maró érzést, súlyosabb esetben légzési nehézséget is okozhat. Legjobb maszkot használni.

A szellőztetést sose felejtsük el a használat közben és után. Nagyon be kell tartani az adagolást is, mivel ha többet használunk az előírt mennyiségnél, a hatóanyagok könnyen kikezdhetik a szifont, illetve a PVC csövet is.

A szakemberek sokszor mondják, hogy a por állagú tisztítószerek sokszor belekeményednek a csövekbe, ezért előbb-utóbb teljes csőcserére szorul az a rész ahova belekeményedik a szer.

Termék példák és leírások:

 Bábolna-Bio Vix lefolyótisztító granulátum 500g

A VIX lefolyótisztító granulátum szennyvízelvezető csövek és lefolyók tisztítására, fertőtlenítésére, valamint dugulás elhárítására alkalmas. A szifonok, lefolyók beszűkült nyílásait, dugulásait megszünteti, fellazítja, víz által oldhatóvá teszi.

Eg-Gü Kék csoda lefolyótisztító granulátum 500g.

Nagyhatásu lefolyótisztító. Az Eg-Gü lefolyótisztító gyors és megbízható. Pillanatok alatt megtisztítja a lefolyót a konyhai hulladéktól, papírtól, hajszálaktól, vattától, egyéb lerakódott szennyeződésektől. A befagyott lefolyó felenged.

Hogyan előzzük meg a dugulást a WC tartály beállításával?

A hálózati ivóvíz folyamatosa áremelkedése és a környezettudatosság előtérbe kerülése miatt egyre többen vásároltak otthonukba víztakarékos berendezéseket. Köztudott, hogy a legnagyobb vízfelhasználó berendezések egyike a WC tartályok helyére szánt WC öblítő szelepek szinte az elsők között szerepelnek.

A WC öblítőszelep beépítéséhez szükséges, hogy a beszerelés helyén hálózati víznyomás elérje a minimum 3 bar nyomást, illetve a kivitelezés kifejezetten az igényeknek megfelelő 3/4”-os csatlakozással történjen. Ha ez nem így történik meg, számítani kell rá, hogy a szennyeződéseket nem egyszerűen lehet majd a WC csészéből eltávolítani.

Az öblítés elégtelensége miatt a lefolyóvezeték folyamatosan eldugulhat, természetesen a legváratlanabb pillanatokban kellemetlenséget okozva az ott tartózkodóknak, arról nem is beszélve, hogy a duguláselhárításért mennyit kell fizetni. Ez a nagyobbik probléma, ezért jobb megelőzni a bajt.

Tehát kizárólag megfelelő víznyomás megléte mellett alkalmazzunk WC öblítőszelepet, illetve megfelelő víznyomás mellett is ajánlatos legalább 6-8 liter vizet felhasználnunk, hogy megelőzzük a dugulások kialakulását. Érdemes még figyelembe vennünk a meglévő csatornavezetékünk anyagát, hosszát,  a kivitelezés minőségét, de még a szereléstől eltelt idő is fontos lehet.  Minél hosszabb, minél idősebb egy csatornarendszer, annál több víz használata javasolt a megfelelő működés és a dugulások elkerülése érdekében. Egyes automata öblítőszelepek rendelkeznek vízmennyiség szabályozási funkcióval, ezért érdemes vásárlás előtt érdemes megnézni jobban és tanulmányozni a választott terméket.

A dugulás megelőzése

Jól jöhet egy-egy vödör víz időszakonkénti gyors leöntése (öblítőszelep működése mellett is!), mely a lefolyó leterhelésével megszünteti,  lemossa a kialakulóban lévő dugulásokat így elkerülhetjük a duguláselhárítás költségeit és a kellemetlenségeket.

Rendszerese visszatérő dugulásoknál megoldás lehet egy alsó öblítésű WC tartály felszerelése, ami sok esetben végleg megoldja az addig folyamatosan jelentkező csatornatisztítási kiadásokat. Az esetek túlnyomó részénél esztétikusan és szakszerűen, lecserélhető az öblítőszelep WC tartályra, oly módon, hogy a wc tartály vízellátását biztosító sarokszelep a wc tartályban kap helyet, ami a végeredményt tekintve sem teljesen mindegy.

A Wc tartályok beállítása jelentheti a legjobb duguláselhárítást

Az öblítőszelepeknél már szót ejtettünk a megfelelő vízmennyiség szerepéről, amely nélkülözhetetlen lefolyórendszerünk hibátlan működtetése szempontjából. Be lehet látni hogy, irreális elvárás lenne a 20 méterre lévő központi csatornahálózatba vagy szennyvíztárolóba szennyünket eljuttatni, amennyiben csupán 4-5 liter víz felhasználásával szeretnénk azt megtenni.

Egy panellakás vagy egy társasházi lakás esetében  ez a vízmennyiség elegendő lehet  ahol a toalettünk bekötése (ágvezeték) max.1-2 méterre található a többiek által is használt fő gyűjtővezetéktől( ejtővezeték). Ráadásul a lefolyóvezeték rövidsége okán, a kialakuló dugulás elhárítása is könnyen, házilagos módszerekkel orvosolhatóak, megkímélve magunkat attól, hogy profi duguláselhárítót szakembert hívjunk problémánk megoldására.
A hosszabb vezetékszakaszoknál hibátlan működtetése szempontjából nélkülözhetetlen a bőséges vízhasználat ami minimum 7-8 litert jelent. Állítsuk a WC tartályunk beömlő szelepét a lehető legmagasabbra, mert kinek is hiányozna egy sok kellemetlenséggel  és pluszban duguláselhárítási költségekkel járó probléma?  Senkinek, épp ezért hallgassunk a szakemberek tanácsaira.

Ha alsó tartályt használunk lehetőségünk nyílik kevesebb vízhasználatra, amennyibe kisdolog elvégzésére vettünk igénybe a toalettet. Országunkban kapható WC tartályok közül egyenlőre csak a Dömötör WC tartály kínál víztakarékos funkciót, mely azt jelenti, hogy a lehúzás időtartamával megegyezően öblítés is történik.  A beömlőszelep beállítása egyszerűnek mondható feladat, műszaki felkészültséget szerencsére nem igényel. Az esetek nagy részében egy csavarhúzó elegendő, hogy beállítsuk a tartályunk beömlőszelepét.

A tartály fedelének óvatos eltávolítása után, kézzel vagy csavarhúzóval addig állítjuk a beömlőszelep szabályozó csavarját, míg lehúzás után a vízszint eléri a legmagasabb beállítható értéket. Ne ijedjünk meg, ha a leeresztőszelep (öblítőszelep) közepén lévő lyukon át a WC csészébe csurog a víz, ekkor ugyanis már túlállítottuk a vízszintet. Korrigáljuk az értéket, majd állítsuk a leeresztőszelep felső határa alá 1-2 centire a vízszintet. Ismételt leeresztésekkel ellenőrizzük, hogy az elképzelésünknek megfelelően működik-e a tartály, majd szereljük vissza a fedelét.

Egyes falba épített tartályok javítása és beállítása nem javallott otthoni barkácsolóknak, ugyanis könnyen költségesebb javítást idézhetnek elő önhibájukon kívül. (Pl: Geberit, Viega, Grohe ). Monoblokkos WC-k esetében is nagyobb figyelem szükségeltetik, nehogy eltörjön a porcelántető vagy a műanyag alkatrészben keletkezzen kár.

Emelt vízfogyasztás kontra környezetvédelem/takarékosság

Látszólag két, teljesen ellentmondó kritériumnak kellene megfelelni. Szembe kell állítani a környezettudatos takarékos vízfogyasztást a magasabb vízfogyasztással. Törekedjünk az egyensúlyra mindenképp. A környezetünkre( és pénztárcánkra) kedvezően ható alacsony vízfogyasztás jó megoldás. Viszont ha azt nézzük, ha nem használunk elegendő mennyiségű vizet öblítéskor, lerakódások, vízkő és ezáltal makacs dugulások jöhetnek létre, akkor bizony elgondolkozhatunk, hogy ezeknek a károknak a rendbetétele meghaladhatja a környezettudatos gazdálkodás által spórolt összeget, nem beszélve a kellemetlenségekről ami ehhez hozzátartoznak.

Milyen feltételei vannak a takarítógépek kikölcsönzésének?

Mikor eldöntjük magunkban, hogy felkeressük a hozzánk legközelebbi takarítógép kölcsönzésre szakosodott céget, hogy béreljünk egy nekünk megfelelő gépet, előtte tisztában kell legyünk, milyen feltételek mellet tudjuk majd ezt megtenni.

Karcher takarítógép

A gépeket általában napi szinten lehet kikölcsönözni, ami azt jelenti, hogy a kölcsönzés idejétől számított 24 órán belül vissza kell azt vinnünk a kölcsönzőbe. Vannak olyan esetek, amikor nem elég a 24 óra a munka elvégzéséhez, ilyenkor a kölcsönzővel kell egyeztetni, és ha szerencsénk van, akár kedvezményt is kaphatunk majd. Előfordulnak olyan bónuszok is, amikor többszöri kölcsönzés után, százalékos kedvezményeket kaphatunk, ha hűségesek vagyunk egy céghez.

A kölcsönzéshez mindenképpen vigyünk magunkkal érvényes személyigazolványt, lakcímkártyát mivel ezek nélkül nem tudjuk bérbe venni a kívánt takarítógépet. Miután betértünk a kölcsönzőbe, két esettel találkozhatunk, van amikor rögtön bérbe tudják adni nekünk a kívánt gépet, azonban előfordulhat olyan is amikor csak előzetes bejelentkezéskor tudnak majd minket kiszolgálni.

A gépek bérlésekor készüljünk arra, hogy kaukciót kell fizetnünk, ami a takarítógép árának tört része, és amit teljes egészében visszakapunk, ha sértetlenül visszük vissza az eszközt. A díj értéke nagyban függ a gép minőségétől és attól is, hogy sima takarítógépet vagy valamilyen más típusút szeretnénk kikölcsönözni.

Természetesen nem fognak a kezünkbe dobni egy gépet csak úgy, mivel adnak hozzá használati útmutatót, hogyan is kezeljük, és mire figyeljünk a szállításkor. Általában a cégvezetők fel szokták ajánlani, hogy van emberük, aki helyettünk elvégzi a munkát, természetesen valamilyen bér fejében, de az is elő szokott fordulni, hogy ingyen is segítenek nekünk, és hívhatjuk őket, ha valamit nem értenénk.

A takarítógépet csak az előírt feltételek mellet lehet használni, és a tisztítását, és a porzsák cserét is csak szakszerűen lehet elvégezni. Ha esetleg valamilyen kárt vagy külső sérülést okozunk az eszközben, azért mi vagyunk a felelősek, és ezt ki kell fizetnünk, vagy levonják a kauciónkból. Ez az eshetőség akkor is előfordulhat, ha késünk a visszavitellel.
Néhány cég konkrétan előírja, hogy milyen tisztítószert rakhatunk a takarítógépekbe, mivel azt mondják más tisztítószerek kárt okozhatnak az eszközben. Természetesen az előírt adagokat kell nekünk is a tisztítógépbe beletölteni, ha azt szeretnénk, hogy tökéletesen működjön. A bérlő cégek többsége ingyen ad koncentrátumot és olyan adalékokat, amiket a saját gépüknél használni kell.

Arra mindenféleképpen figyeljünk a szállításnál, hogy ne sérüljön az eszköz, mert a karcolásos sérülések, amiket a szállítás során keletkeznek szintén a mi hibánkként jegyzik majd. Az eszközöket ne vigyük ki szakadó esőbe, mivel beázhatnak, és berozsdállhatnak, amit szintén nekünk kell kifizetni.
Így december tájékán pedig figyeljünk arra, hogy ne hagyjunk kint száraz időben sem a szabadban a gépeket, mivel a fagy is kárt okozhat a külsőben, vagy ami még rosszabb, a motorban is.