Tippek hitelfelvételhez

Felelős hitelfelvétel

A bevételek és kiadások egyensúlyban tartása családon belül komoly feladatnak számítanak,  és sajnos még a legpontosabb megtervezés mellett is egy-egy váratlan kiadás, például egy háztartási eszköz elromlása  esetén új készülék beszerzése kellemetlen dolognak számít ha nincs betervezve( de ezt hogy is tervezhetnénk be? )A legfontosabb amit tehetünk, hogy váratlan helyzetben sem kezdünk el kapkodni, átgondoltan és számításokkal kell megalapozni mindent döntést.  Hitelt csak abban az esetben szabad felvenni ha megfontoltuk az alábbi szempontokat:

  • Elsőként arról kell meggyőződni,hogy a család vállalni tudja a törlesztőrészletek határidőre történő fizetését.
  • A hitelnyújtó a kölcsön folyósításával teljesíti a kölcsönszerződésben foglalt kötelezettségét, Ön pedig ügyfélként azt a kötelezettséget vállalja, hogy határidőre teljesíti a törlesztőrészleteket. A szerződés aláírásával mindkét fél olyan kötelezettségeket vállal, amelyek nem teljesítése jogi következményekkel jár.
  • Több pénzintézet által nyújtott kölcsön esetében nincsenek váratlan költségek, a szerződéskötéskor megállapított kamat és különböző díjak pedig garantáltan nem változnak.

Mi az a kölcsön?

  • A kölcsönszerződés során a kölcsönadó(bank) pénzt ad a kölcsönvevőnek(adós), ezáltal a kölcsönvevő beleegyezik, hogy a kölcsönre felvett összeget egy közösen meghatározott időpontra kamatokkal együtt visszafizeti. Olyan kölcsön nincs, amit nem kell visszafizetni( a nevében is benne van) és ezzel együtt a kölcsönadónak és a kölcsönvevőnek is kötelezettségei vannak amik a szerződésben vannak leírva.

Kölcsönök típusai

  • Fedezettel biztosított kölcsönök

A kölcsön visszafizetését egy vagy többféle biztosíték garantálja. A biztosíték általában egy, a kölcsön összegével megegyező nagyobb értékű tulajdon, például autó vagy lakás zálogba adás vagy készpénzletétel. Ezen kívül többféle biztosítékfajta létezik.

  • Fedezet nélküli kölcsön

A fedezet nélküli kölcsönt nyújtó bankok és vállalatoknál a kölcsönt kérő ügyfélnek nem kell semmilyen biztosítékot felajánlani azért, hogy megkapja a kölcsönt.

Hogyan őrizzük meg a fizetőképességet?

A különböző helyekről és célokkal felvett kölcsönös törlesztőrészleteinek együttes összege a családi költségvetést nagyon megterhelhetik, feszültség alakulhat ki miattuk. Mindig figyelembe kell venni a család valós pénzügyi teljesítőképességének korlátait, és ezen felül nem kockáztatni.

  • Praktikus megoldás a rendszeres bevételek és kiadások hosszú távú mérlegelésének elkészítése kölcsönfelvétel előtt, és ebből az is kiderül, milyen kötelezettségvállalásra( hitelvállalásra) vagyunk képesek amit biztosan tudunk még teljesíteni határidőre.
  • Hasznos és fontos információnak számít, hogy a család felhalmozott vagyona például lakás, autó stb. és a hitelek( összes tartozás) milyen arányban vannak jelen. A hiteltartozások magas aránya veszélyeztethetik a kiegyensúlyozott családi kassza működtetését. Példáéul ha a hitel fajtája miatt jelzálog terheli ingatlanjukat, annak eladását nagyon megnehezíti.
  • Az egyik legfontosabb dolog, hogy például a fő családfenntartó akinek fizetése jelentősen nyom a latba betegsége vagy bármi egyéb miatti munkakiesése esetén tudják e majd más forrásból fizetni a törlesztőrészleteket.