Ügyeljünk a higiéniára dugulás előtt és után is!

A duguláselhárítás egy igen kellemetlen munka, ami nem csupán magának a dugulásnak a megszüntetését jelenti, hanem előkészületeket és utómunkát is. Mindkettő megkerülhetetlen, ha tisztán és higiénikusan akarunk élni. A lefolyón keresztül távozik a szennyvíz, így a benne lévő baktériumok megtapadhatnak a cső falán.

Ha nem megfelelő előkészületekkel állunk neki a duguláselhárításnak valamint utána nem fertőtlenítünk megfelelően, fertőzésveszélynek tesszük ki magunkat és környezetünket. A lefolyók fertőtlenítése nem csak dugulás után fontos, hanem rendszeresen érdemes néhány percet szánni rá. A duguláselhárítási előkészületek azért nagyon fontosak, mert ha nem készülünk fel kellően az esetleges gusztustalanságokra, nagy meglepetésekben lehet részünk.

Aki csinált már ilyesmit, tudhatja, hogy különböző gusztustalanságok kerülnek elő ilyenkor, valamint nem ritka az sem, hogy a szennyvíz folyik szanaszét. Az egyik legfontosabb, felvenni a gumikesztyűt. Vödör és felmosó is kell, legyen a kezünk ügyében egy nagyobb méretű rongy, amit nem baj, ha majd ki kell dobni. A különböző szereket és eszközöket készítsük elő, hogy gyorsan elő tudjuk venni őket, ha kellenek. Fontos elpakolni a környékről. Nem csupán a padlóról, ahol szétfolyik a víz, de olyan helyekről is, ahová esetleg felfröccsenhet. Ha ez megvan, gondoskodjunk még a szellőzésről is. Valószínűleg büdös lesz. Ha bolti lefolyótisztítót vagy éppen bóraxot, trisót használunk, mindenképpen legyen nyitva több ablak, és ilyenkor egy védőszemüveg is jól jön. Ha ilyesmi nincs otthon, tegyünk fel egy nagyméretű napszemüveget, a fröccsenéstől ez is védhet. Ruházatunk is legyen olyan, amit nem sajnálunk, a cipőt meg lehessen könnyen takarítani. A dugulás elhárítása után jön a következő fontos fázis, a takarítás, fertőtlenítés.

A feljövő szennyvíz magával hozza a baktériumokat. A rothadó trutyi tökéletes táptalaj ezek elszaporodására, így szép kis tenyészet kerülhet elő. Ez nem látszik ugyan, de a legnagyobb valószínűséggel ott van. Nem elég csak felmosni, magát a csövet, a lefolyót is át kell mosni valami kőkemény fertőtlenítővel. Nem kell azonnal a bolti szerekhez nyúlni, azok nem környezetbarát dolgok. Ecet és szódabikarbóna szinte mindenhol van otthon. Az ecet egy olyan természetes anyag, ami fertőtlenítésre, vízkő és zsír oldására, fehérítésre és szagtalanításra is alkalmas. Öntsünk belőle a lefolyóba és környékére, majd hagyjuk egy kicsit, hadd végezze dolgát. A hatás fokozása érdekében az ecetet forró állapotában öntsük a lefolyóba.

A csőnek bírnia kell, nem lesz gond. Ha még ehhez egy-egy bögre szódabikarbónát is adunk, csodás eredményt érhetünk el. Ne maradjunk a helyiségben, az ecetgőz nem tesz jót. Egy negyed óra elteltével újra felmoshatunk, és így már nem vagyunk veszélyben. A fertőtlenítés igen fontos, így ha ekkor vegyszert használunk, megbocsátható dolog. A lényeg az, hogy a lefolyó és a helyiség, valamint minden egyes eszköz, amit használtunk kellően tiszta és baktériumoktól mentes legyen.