WC duguláselhárítás bórax segítségével

A wc duguláselhárítás nehéz munka, megfelelő eszközök és szerek nélkül lehetetlen célt érni. Nem kell megijedni, az eszközök és szerek nem speciális dolgok, sok esetben elég egy pumpa vagy valami lefolyótisztító, esetleg valami környezetbarát anyag, mint például a bórax. A bórax könnyen beszerezhető, bármely háztartási boltban kapható, általában por formájában, puha fehér kristályos anyagként. Mit kell tudni a bóraxról?

Neve a perzsa „burah” szóból ered, tudományos elnevezése nátrium-borát vagy mégtudományosabban nátrium-tetraborat, E285, régiesen póris.

Ez az anyag a bórsav nátriummal alkotott sója, ami nem egyenlő a bórsavval. Jól oldódik vízben, ezért is jobb, mint a bolti vegyszerek. Nagyon kell vele vigyázni, ugyanis hiába környezetbarát, embereknél 0,1 – 0,5 g/testsúlykg bórax mérgezést okoz, legtöbbször halált is. Nagyon lassan ürül ki a szervezetből, a vesén keresztül. Vese és májbántalmakat okozhat. Érdekesség, hogy a Tudor dinasztia ideje alatt Angliában arcfehérítésre használták más vegyületekkel keverve. Ilyesmire semmiképpen ne használjuk, maradjunk inkább a takarításban, a wc duguláselhárítás területén való felhasználásánál. Alkalmazása igen egyszerű, ám megkerülhetetlen biztonsági intézkedéseket igényel. Egy használaton kívüli pohár segítségével öntsük a bóraxot a lefolyóba.

Tökéletesen megfelel erre a célra a műanyagflakon levágott alja is. Amit összebóraxoztunk, azt már úgysem fogjuk használni másra. Körülbelül egy nagyobb bögrényi mennyiség elég lesz elsőre. Erre ráöntünk 4-5 deciliter, forrásban lévő vizet. Ennyi a dolgunk, majd gyorsan távozni. 15-20 perc elteltével visszamehetünk és ellenőrizhetjük, hogy sikeres volt-e az akció. Ha nem sikerült elhárítani a dugulást, érdemes megpróbálni újból. Mindenképpen viseljünk gumikesztyűt, védőszemüveget (egy napszemüveg is megteszi, ha nincs más), gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről és ne tartózkodjunk a helyiségben, miközben hat a bórax. A felszabaduló gázok belégzése veszélyes. Ha sikerült felbomlasztani a dugót, mossuk át a wc-t. Öblítsük le néhányszor vagy öntsünk bele egy nagy edény forró vizet. A wc duguláselhárítás közkedvelt anyaga a bórax, ám sajnos nem mindig jelent megoldást. Ha másodszori próbálkozásra sem arattunk sikert, még meg lehet próbálni a pumpát. Lehet, hogy a bórax és forró víz kémiai folyamatai fellazították a dugót, ami a pumpálás hatására széteshet. A wc dugulásának egyik oka a vízkő, ami egyre jobban beszűkíti a csövek átmérőjét. A bórax ezen is segít, hatékony vízkőoldó szer. Az ecetről is ezt tudjuk, ám a kettőt keverni nem érdemes, ugyanis semlegesítik egymást. Éppen ezért, ha bórax ment a bőrünkre, ne vízzel akarjuk lemosni, mert azzal csak fokozzuk a maró hatást. Öntsünk ecetet a felületre, ezzel semlegesítve a bóraxot. És természetesen forduljunk orvoshoz. A wc duguláselhárítás bóraxszal hatékony módszer és kevésbé károsítja a környezetet, mint a boltban kapható, erős vegyszerek. Legyünk óvatosak, hatékonyak és környezettudatosak!